Național

Pesedistii din opozitie, mai instariti decit alesii Aliantei

Ziarul de Vrancea
6 ian 2006 995 vizualizări
In continuare, pesedistii conduc detasat la capitolul "avere", chiar si sub guvernarea Aliantei. Cu toate acestea, declaratiile de avere ale parlamentarilor vrinceni nu s-au modificat prea mult. Baesu si Mitrea sint cei care au mai adaugat ceva venituri pe declaratia de avere. Nini Sapunaru are un nou credit de 20.000 de euro. Multi dintre alesii nostri au omis insa sa-si completeze noile declaratii de avere. Oamenii politici motiveaza nerespectarea legii prin lipsa modificarilor din averile lor. Pe lista neagra se afla primarul Bacinschi, consilierii judeteni si cei locali, dar si functionarii publici.

Desi legea prevedea ca declaratiile de avere ale tuturor politicienilor sa fie depuse pina la sfirsitul anului 2005, multi dintre cei care se invirt in cercul puterii in Vrancea nu si le-au reactualizat. Noile declaratii de avere ale demnitarilor vrinceni arata ca acestia nu s-au mai imbogatit in ultimul timp. De la venirea la putere a Aliantei D.A., parlamentarii PNL -PD au ramas cu aceleasi averi, la fel ca si parlamentarii PSD. O evaluare sumara a declaratiilor de avere ale parlamentarilor nostri arata ca, in continuare, cei mai bogati au ramas tot pesedistii, desi guvernarea PSD a apus de mult. In topul bogatilor este in continuare Miron Mitrea urmat indeaproape de Cristian Dumitrescu. Cei mai "sarmani" au ramas insa tot Corneliu Momanu si Daniel Ionescu, ambii cu un singur apartament pe declaratie.


Deputatul PSD George Baesu, unul dintre cei care s-au ingrijit sa-si depuna mai repede declaratia de avere, are aceleasi doua apartamente, masina personala Volkswagen Golf si bijuterii in valoare de 5.000 de euro. Mai nou insa, fostul prefect are si un depozit de 25.000 de euro si 40% din actiuni la firma SC Succes Consulting SRL. De asemenea, Baesu s-a mai imbogatit cu credite in valoare de 34.000 de euro. Pe de alta parte, deputatul PSD a trecut si 21 de milioane de lei din functia de deputat si alte 274 de milioane de lei "produse" din functia de prefect. "La acea data nu aveam veniturile pe ultimul an fiscal incheiat si de aceea am trecut aceleasi venituri ca cele din declaratia veche", a explicat George Baesu.


Deputatul PSD Cristian Dumitrescu este unul dintre cei care au "omis" sa-si

reinnoiasca declaratia de avere. In declaratia completata in 2005, el declara picturi in ulei si arta contemporana romaneasca care valoreaza cu aproximatie 12.000 euro. La colectia de tablouri, Cristian

Dumitrescu a adaugat o "colectie" de trei apartamente in Bucuresti si o jumatate dintr-un apartament cu trei camere, plus o casa de vacanta la Sinaia, cu o suprafata de 206 mp si o valoare de impozitare de 1,1 miliarde de lei. Cristian Dumitrescu mai are doua masini, un Grand Cherokee cumparat in leasing pe numele cabinetului sau notarial si un Audi. Deputatul pesedist are de restituit credite in valoare de 53.000 de euro si 30.000 de dolari, dar si conturi in valoare totala de 63.000 de euro.


Mitrea conduce detasat la capitolul "avere"


Nici deputatul PSD Miron Mitrea nu are schimbari majore in declaratia de avere. Din noua sa declaratie au disparut insa cele sapte pagini pline cu obiecte decorative de arta, pe noua declaratie figurind bunurile trecute sumar cu o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi. In anul 2004, ex-ministrul a cumparat o vila in Bucuresti cu o suprafata de 317 mp si cu o valoare de impozitare de 2,4 miliarde de lei. Tot in Capitala, acesta mai are un teren de 138,4 mp, a carui valoare de impozitare este de 968 milioane de lei. Miron Mitrea are in conturi 600 de milioane de lei, 20.000 de euro si 35.000 de dolari, cu aproape 100 de milioane de lei mai mult fata de jumatatea anului trecut. Mitrea a mai cistigat din vinzarea unui apartament 1,8 miliarde de lei si are un credit de peste 16.000 de euro.


Cit despre senatorul Angel Tilvar, declaratia sa de avere va ramine neschimbata. Cel putin asa sustine fostul profesor care inca nu a completat noua declaratie de avere asa cum prevede legea. Declaratia veche a senatorului Angel Tilvar contine un apartament de 79 de metri patrati, cumparat in 2003, care are o valoare de impozitare de 637 de milioane de lei. La capitolul masini, senatorul Angel Tilvar conduce un Cielo, pe care l-a cumparat in 1996. Activitatea desfasurata ca profesor i-a adus acestuia suma de 79,1 milioane de lei de la Liceul Pedagogic Spiru Haret si 85,3 milioane de lei de la Grupul Scolar de Industrie Usoara. La acesti bani, fostul democrat adauga inca 12 milioane de lei cistigati din meditatii si 47,8 milioane de lei pentru perioada in care a stat in Consiliul Judetean.


Deputatii Aliantei par a fi in opozitie


Deputatul PNL Corneliu Momanu este pe hirtie "sarmanul" Aliantei. Si asta deoarece pe declaratia sa de avere nu este trecut decit un apartament cumparat in anul 1990 cu o suprafata de 80 de metri patrati si o valoare de impozitare de 620 de milioane de lei. El mai are 100 de actiuni la General Construct, in valoare de 4,6 milioane lei si 36 de actiuni la SC Chimcomplex SA Borzesti obtinute in urma privatizarii prin cupoane de la inceputul deceniului trecut. "Nu s-a modificat cu nimic declaratia mea. Nu am cumparat, nu am vindut si nu am facut conturi", ne-a precizat Corneliu Momanu.

Nici presedintele PNL Vrancea, Nini Sapunaru, nu a facut publica noua declaratie de avere. El spune insa ca cea noua s-a modificat doar cu un nou credit de 20.000 de euro. Nini Sapunaru are un teren intravilan in Focsani, cu o suprafata de 775 de mp si se plimba atunci cind nu foloseste masina Camerei Deputatilor cu un VW Golf cumparat in 2000. Deputatul mai are 49,5% din actiunile SC Europroiect SA care i- au adus dividente in suma de 906,6 milioane de lei. De asemenea, Nini Sapunaru detine si 40% din actiunile SC F&C Consulting, de unde sotia sa a obtinut dividente de 114,3 milioane lei. La acestea se adauga suma de 30.000 de euro, care reprezinta diferenta neincasata dintr-un contract de vinzare-cumparare incheiat in 1999.


Deputatul "maculatura" are o declaratie imaculata


Nici Jan Vraciu nu da semne ca ar fi profitat in vreun fel de pozitia sa de senator. Desi nu si-a intocmit noua declaratie de avere, Vraciu spune ca aceasta nu va fi deosebita de cea veche. Senatorul democrat Jan Vraciu, membru in Comisia pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala are bijuterii de familie, coliere, inele si bratari "strinse" in perioada 1984- 2005 cu o valoare de 8.000 de euro. In 1996 si 2004, Jan Vraciu cumparat cu 8000 de euro doua tablouri. Presedintele democratilor locali are un teren pe strada Magura, cu o suprafata de 999 de metri patrati, pentru care a obtinut un credit ipotecar la BCR de 880 de milioane de lei. Senatorul mai detine un apartament cumparat in 1990, cu o suprafata de 100 de mp si o valoare de impozitare de 662,4 milioane de lei. La acesta se adauga o casa de locuit pe str. Magura si un imobil in constructie la aceeasi adresa. In afara autoturismului Daewoo Espero cumparat in 1995, Jan Vraciu a cumparat, prin Raiffeisen Leasing, imediat dupa ce a fost ales senator, un Jeep Toyota RAV 4, pentru care va plati pina in 2009 suma de 33.984 euro. Jan Vraciu mai are inca de primit 21.000 de dolari, pe care i-a imprumutat in nume personal Elenei Stefan.


Nici deputatul independent acum, Daniel Ionescu nu si-a modificat declaratia de avere. El era oricum cel mai sarac parlamentar vrincean, avind un apartament in Bucuresti cumparat in 1994, cu o suprafata de 140 de metri patrati si o valoare de impozitare de 600 de milioane de lei.


"Daca n-a mai crescut, de ce s-o modific?"


Nici responsabilii judetului de pe plan local nu au dat prea mare importanta legii care prevede completarea declaratiilor de avere. Motivatia invocata de acestia a fost simpla: "daca nu a mai crescut, de ce sa mai schimb ceva?". La prima vedere, sau "declaratie", am putea spune ca anul 2005 a fost unul slab din perspectiva financiara pentru politicieni. Si nici vremea nu a fost de partea lor. Cei care au terenuri agricole in proprietate au avut de pierdut din pricina capriciilor vremii care le-a stricat recolta. Situatia este paradoxala: daca nu au realizat mai nimic in anul ce tocmai s-a incheiat, sa ne imaginam ca ne conduc oameni care nu se pricep la investitii profitabile si ca pot face la fel si in politica? Nu... sintem doar rautaciosi. Sa speram ca politicienii nostri vor fi mai norocosi in ale politicii. : "Declaratia este facuta, dar nu am afisat-o inca pe site. Am gresit pentru ca nu am actualizat-o pina la finele anului trecut. Declaratia nu s-a modificat fata de cea de anul trecut. Poate sa fi crescut ceva datorita firmei cu profitul realizat pentru anul trecut", a declarat Dragos Valentin Mircea. Nici primarul Focsaniului nu a avut timp pentru declaratia de avere. "Voi face cit mai curind declaratia de avere. Nu pot spune ca anul 2005 nu a fost un an bun, dar daca am renuntat la investitii... A ramas cam cit a fost si anul trecut. Nu am actualizat-o pentru ca nu aveam ce sa adaug. Corect mi se pare ca in cazul in care ai fi achizitionat ceva, sa declari, dar cum nu am mai realizat nimic...", a precizat Bacinschi. "Nu am facut declaratia de avere. N-am mai adaugat nimic fata de ce am declarat anul trecut. As fi putut realiza un profit daca faceam ceva cu via, dar din cauza vremii nu s-a putut. A intrat mana si a distrus mai mult decit am investit. Impreuna cu familia detin 4 hectare de pamint cu vita-de- vie si nu am facut decit 5.500 de litri de vin. Averea nu s-a modificat cu absolut nimic. Altceva in afara de data nu am ce modifica pe declaratia mea de avere", motiveaza si vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea este inca in concediu si, probabil ca acesta este motivul entru care nu a putut fi contactat de reporterii nostri. Nici el nu a avut insa bunavoita de a respecta legea, nefiind inca facuta publica noua sa declaratie de avere. (Marius GRIGORESCU, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.