Național

High Romania

Ziarul de Vrancea
11 nov 2010 525 vizualizări
Un numar de 32 de persoane au murit, în 2009, în urma consumului de droguri în Romănia, din care 28 în Capitala. In primele sase luni ale anului 2010 s-au înregistrat peste 900 de urgente medicale, aproape la fel de multe ca în tot anul trecut, potrivit Raportului national privind drogurile.

Un raport prezentat ieri de catre Agentia Nationala Antidrog (ANA) arata ca 32 au decedat anul trecut din cauza drogurilor, 31 dintre acestea fiind barbati, iar virsta medie a victimilor fiind intre 27 si 28 de ani. Spre deosebire de situatia inregistrata in 2009, anul precedent virsta medie a persoanelor decedate era intre 15 si 19 ani, iar victimele erau consumatori de putin timp. Cauza deceselor a fost, in mare parte, consumul de opiacee (20 de cazuri). De asemenea, potrivit raportului, in 2009 au fost semnalate aproape 1.000 de urgente medicale non-fatale in rindul consumatorilor de droguri, iar in primele sase luni ale anului 2010 erau deja inregistrate 934 de cazuri. în ceea ce priveste bolile infectioase asociate consumului de droguri, imbolnavirea cu Hepatita B a inregistrat o stabilizare, situindu-se la aproximativ 10-11%, la consumatorii de droguri injectabile, cei mai multi de sex masculin. Aceeasi tendinta de stabilizare s-a inregistrat si in ceea ce priveste Hepatita virala C, insa in Romania sint valori peste media europeana, respectiv peste 70% dintre consumatorii de droguri injectabile.

Referitor la virusul HIV, in 2009 s-a inregistrat o crestere a cazurilor testate pozitiv, valorile situindu-se, deocamdata, sub media europeana, la 3,3% dintre consumatorii de droguri injectabile.


Femeile de peste 35 de ani, amatoare de sedative


Cifrele arata ca numarul persoanelor dependente de droguri, cu un consum problematic, a ramas la nivelul anilor 2008 si 2007. Autorii raportului au estimat ca, in Bucuresti, exista peste 17.000 de astfel de consumatori. Dintre persoanele dependente, la nivel national, peste 1.100 s-au internat in centrele de asistenta ale Ministerului Sanatatii, in 2009. Astfel, in baza informatiilor obtinute de la acesti pacienti, s-a conturat un profil al persoanelor admise la tratament. în ceea ce priveste consumul de heroina, cei mai multi sint barbati, cu virste cuprinse intre 20 si 29 de ani, ce folosesc drogul zilnic (90%), pe cale injectabila (peste 99%). Acestia consuma, de asemenea, un drog secundar, in special metadona, alte opiacee si hipnotice, dar si cannabis, cocaina sau alcool. Majoritatea au fost tratati anterior pentru dependenta de droguri si au un nivel de educatie scazut, locuiesc cu familia si nu au slujba. La capitolul hipnotice si sedative, cele mai asiduue consumatoare sint femeile de peste 35 de ani, ce consuma zilnic, pe cale orala. Acestea au inceput sa foloseasca droguri, dupa virste de 30 de ani, relevindu-se faptul ca au studii medii. Cannabis-ul este consumat mai ales de barbati, cu virste intre 15 si 34 de ani, ce folosesc si alte droguri, in cantitati mici. Aici este vorba de o gama larga in ceea ce priveste educatia, ei avind fie studii medii, fie sint elevi sau studenti, cei mai multi fara ocupatie. în regim ambulatoriu, in anul 2009, au solicitat admitere la tratament peste 500 de persoane consumatoare de droguri. Cele mai multe cazuri au fost de consum de heroina si cannabis, la ambele categorii fiind vorba, in mare parte, de barbati tineri, cu virste sub 30 de ani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.