Național

Cel mai mare salariu din tara: 160.000 de euro pe luna

Ziarul de Vrancea
10 nov 2010 623 vizualizări
Banii au fost cistigati de un sef de banca din Bucuresti

Cel mai mare salariu incasat in 2009 in Romania a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe luna, si a fost ridicat de la ghiseu sau primit direct in cont de un bancher din Bucuresti, scrie cotidianul Gindul. Astfel, seful de banca a incasat, lunar, echivalentul a circa 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei - salariul mediu brut pe economie in decembrie 2009). Totodata, exceptind Capitala, anul trecut doar sapte angajati din Romania au declarat la Fisc un salariu anual mai mare de un milion de lei, brut. Topul celor mai mari zece salarii incasate anul trecut, dintre care cel mai mic este de 3,3 milioane de lei (66.000 de euro pe luna), este dominat copios de catre bancheri, care ocupa nu mai putin de sapte pozitii din acest clasament, pe linga ei "avind loc" doar seful unei companii de asigurari, un angajat in domeniul publicitatii si seful unei com-panii de pe piata telecomunicatiilor prin retele cu cablu, conform datelor Fiscului obtinute la cererea Gindul.Cifrele reprezinta salariul brut declarat si se refera doar la salariul efectiv, fara a include si alte venituri de natura salariala cum ar fi bonusurile sau sporurile. Toti cei zece isi depun declaratiile fiscale in Capitala.


Topul este dominat de bancheri


Bancherii ocupa, de altfel, primele trei pozitii ale acestui top, cu salarii de 8,1, 7,3 si 6,2 milioane de lei pe an. Pe locul patru, cu un salariu anual cu doar 15.000 de lei mai mic decit cel de pe locul trei, se afla seful unei companii de asigurari. Ocupantul locului opt, care activeaza pe piata serviciilor de publicitate, a incasat anul trecut, cind economia locala a inregistrat o recesiune severa de peste 7% din PIB, nu mai putin de un milion de euro, brut, echivalentul unei sume de peste 83.000 de euro lunar, suficient cit sa isi poata cumpara, luna de luna, un apartament cu trei camere intr-o zona centrala a Capitalei. in total, cei sapte bancheri prezenti in topul celor mai mari salarii incasate anul trecut, au primit de la angajatorii lor peste 9,5 milioane de euro. Salariile acestor angajati sint atit de mari incit Fiscul are o rubrica speciala pentru ei, denumita "Mari Contribuabili". Este de inteles si de ce. Din salariul brut al celui mai bine platit angajat din Romania in 2009 s-au virat anul trecut nu mai putin de 2,5 milioane de lei catre bugetul pensiilor de stat, echivalentul a 297 de pensii medii platite, luna de luna, din aceste incasari. Pensia medie in 2009 a fost de 711 lei, conform datelor Ministerului Muncii.


Capitala conduce detasat


Cum era de asteptat, Bucuresti fiind si capitala economica a tarii si orasul in care isi au sediul majoritatea celor mai mari companii din Romania, cele mai mari salarii din provincie sint departe de recordurile din Capitala. Cel mai bine platit angajat din Romania, exceptind Capitala, o persoana din Giurgiu implicata in piata constructiilor de nave si structuri plutitoare, a avut in 2009 un salariu brut de 1,85 milioane de lei. Pe locul doi in acest clasament se afla un consultant in afaceri din Prahova, cu 1,41 milioane de lei, urmat de un angajat din industria aeriana, din Constanta, care a avut un salariu brut de 1,32 milioane de lei in 2009. Cele mai mari sase salarii anuale brute declarate in provincie valoreaza, in total, cit salariul celui mai bine platit angajat din Romania, bancherul din Bucuresti. Spre diferenta de Capitala insa, provincia are un top al salariilor mult mai eterogen in ceea ce priveste profesiile celor mai bine platiti angajati. Daca in Bucuresti domina copios bancherii, in provincie clasamentul este condus de cineva care lucreaza in domeniul constructiilor de nave, urmat de un consultant in afaceri, de transporturi aeriene, de comert cu ridicata si de cresterea porcinelor, afacere care i-a adus anul trecut unui sibian un salariu brut de 1,16 milioane de lei. in total, la nivel national (incluzind sectorul agricol Ilfov dar excluzind Capitala) doar sapte persoane au trecut pragul unui salariu brut anual de un milion de lei. La coada clasamentului se afla un angajat din Ialomita, care desi a incasat cel mai mare salariu brut din judetul sau, s-a clasat pe ultimul loc cind a venit vorba despre topul pe judete. Persoana respectiva a obtinut 270.000 de lei brut in 2009 din comertul cu animale vii.


Bugetar cu leafa de 13.000 euro pe luna


In mod surprinzator poate, bugetarii sint si ei bine reprezentati in topul celor mai mari 10 salarii brute din fiecare judet al Romaniei. Astfel, cel mai bine platit bugetar, din Arad, a incasat in 2009 nu mai putin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut luna de luna. Pe locul doi al acestui top al celor mai bine platiti bugetari se afla o persoana din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmata de doua din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, si de una din Iasi, care, lucrind anul trecut pentru o institutie publica, a avut un salariu anual brut de 475.000 de lei.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.