Național

Liniste! Voteaza somnambulii

Ziarul de Vrancea
21 oct 2010 438 vizualizări
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti seara un proiect de lege initiat de opozitie prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi piinea, carnea, laptele si zaharul. Acelasi for a aprobat si o propunere legislativa prin care pensiile sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozabile. Ambele initiative au trecut cu o majoritate covirsitoare de voturi. Practic, deputatii puterii au votat impotriva propriului Guvern. Camera Deputatilor fiind for decizional, ambele legi urmeaza sa fie transmise presedintelui pentru promulgare.

PDL a votat din greseala cele doua proiecte de legi, precizind ca parlamentarii partidului vor depune o initiativa de anulare a acestora. "Votul a fost dat din cauza unor confuzii cu privire la rapoartele de adoptare si de respingere. Orice om politic ar fi dorit sa dea asemenea legi, dar, din pacate, situatia economica a tarii nu ne permite aceste lucru", a spus deputatul PDL Iustin Cionca. El a mai spus ca deputatii au dat vot final la 68 de legi in ziua cu pricina si ca si acest numar mare ar putea fi cauza celor intimplate.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, spune ca isi asuma greseala privind votarea de catre alesii partidului a celor doua proiecte de lege. Pe de alta parte, ministrul Muncii, Ioan Botis, a marturisit ieri ca atita timp cit Legislativul s-a pronuntat asupra neimpozitarii pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Executivul trebuie sa aplice. In plus, acesta a recunoscut ca a votat si el reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu sustine ca parlamentarii PDL nu au stiut ce voteaza atunci cind au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu FMI.


"Daca nu urma motiunea, Mircea Toader era sanctionat"


Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a afirmat ieri ca, "intr-o situatie normala, lipsita de presiunea unei motiuni de cenzura", liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, ar fi trebuit sa-si dea demisia pentru adoptarea "din greseala" a celor doua initiative. "în momentul de fata sint doua variante: fie faci o initiativa legislativa de corectare, lucru dezavantajos, pentru ca poate fi speculat de adversarii politici, fie astepti rezolvarea de la presedintele tarii pentru a intoarce legea de la promulgare, lucru incorect pentru ca presedintele nu are nici o responsabilitate", a mai spus Raluca Turcan.

Democrat-liberalii au fost ironizati ieri de opozitie. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, spune ca deputatii PDL au votat cele doua masuri, nu din greseala, ci pentru ca in subconstient erau de acord cu propunerile. "Justificarile PDL sint povesti de adormit copiii. Este pueril sa spui acum ca ai votat din greseala. Adevarul este ca, in sinea lor, in subconstientul lor, sustineau aceasta propunere, stiau ca este buna si au imbratisat-o", a afirmat deputatul PSD.


Paguba de 165 de milioane de euro


Neimpozitarea pensiilor cu o valoare sub 2.000 de lei ar avea un impact bugetar de cel putin 700 milioane lei (165 de milioane euro), venituri neincasate din aplicarea cotei unice pe fondul de pensii aferent categoriilor valorice intre 1.000 si 2.000 de lei pe luna. La nivelul anului 2009, din cei 4,7 milioane de pensionari platiti din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat( BASS), aproape 800.000 de pensionari au incasat lunar intre 1.001 lei si 1.500 de lei, ceea ce inseamna un fond de pensii de circa 12 miliarde de lei pe an, in timp ce 150.000 de aveau pensii lunare intre 1.501 lei si 2.000 de lei, echivalentul unui fond de pensii de aproximativ 3,1 miliarde lei. Astfel, impozitul de 16% aplicat pe valoarea pensiilor intre 1.000 de lei si 2.000 de lei aducea venituri anuale de aproximativ 600 de milioane lei (peste 140 de milioane euro). La aceste sume se adauga impozitul aplicat la pensiile intre 1.000 de lei si 2.000 de lei ale avocatilor (unde pensia medie este de peste 1.500 de lei), precum si la pensiile pentru fostii angajati din aparare, siguranta nationala si ordine publica.


Patronatele din industria alimentara: "Preturile nu scad"


Patronatele din industria alimentara estimeaza diferit impactul scaderii TVA asupra pretului alimentelor, de la diminuari cu 18% ale preturilor si eliminarea evaziunii pina la stagnari ale acestora si cresterea fraudei fiscale. "Probabil ca procesatorii vor reduce preturile, dar asta nu se va simti la raft. Magazinele nu sint obligate sa scada preturile", a spus Niculae Stefan, presedintele federatiei Agrostar. El crede ca pentru diminuarea preturilor este nevoie de scaderea TVA pe intreaga filiera de produs, respectiv la producator, procesator si comerciant. Nicolae Minea, presedintele Romalimenta, crede ca legea va avea doar efecte negative. "Aceasta lege este o timpenie. Va fi greu de cuantificat ce inseamna carne proaspata sau lapte pentru consum, de exemplu. Daca vei congela carnea nu mai ai TVA redus? Potrivit legii, cel care produce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o proceseaza TVA este mare. Aceasta lege va fi greu de aplicat si va creste evaziunea", a spus Minea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.