Național

Va fi exclusa Romania din Consiliul Europei?

Ziarul de Vrancea
13 oct 2010 560 vizualizări
Statul romăn este obligat ca în maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate în cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul în care sint în prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient. Magistratii europeni au pronuntat ieri in premiera o hotarire pilot impotriva Romaniei in acest domeniu. O astfel de hotarire suspenda practic cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga statul sa ia masuri pentru remedierea problemei. In caz contrar, Romania risca suspendarea sau chiar excluderea din Consiliul Europei.

Instanta de la Strasbourg a decis ieri in cele doua cauze pilot privind retrocedarile imobilelor nationalizate - Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon - ca statul roman a incalcat articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea in aplicare a unei hotariri definitive date de instanta. Totodata, instanta de la Strasbourg a condamnat statul roman la plata unor despagubiri totale de peste 180.000 de euro in cele trei cauze. Curtea a decis ca cele trei dosare sint admisibile si pot fi judecate impreuna. Reclamantele Maria Atanasiu si Ileana Poenaru trebuie sa primeasca de la statul roman, in maxim trei luni de la data la care hotarirea CEDO devine definitiva, despagubiri totale de 65.000 de euro. Totodata, Ileana Solon trebuie sa primeasca, in acelasi interval, despagubiri de 115.000 de euro, la care se adauga peste 3.000 de euro cheltuieli de judecata. Maria Atanasiu, Ileana Poenaru si Ileana Solon au dat in judecata statul roman pentru recuperarea unor imobile, respectiv terenuri nationalizate in vremea regimului comunist.


Fondul Proprietatea devine inutil


Romania risca sa fie exclusa din Consiliul Europei daca nu se va supune hotaririi pilot a CEDO, sustin juristii. "Pina acum, statul a fost condamnat sa plateasca peste 15 milioane de euro, din care statul roman n-a platit pina in momentul acesta nici macar 5%. In momentul pronuntarii acestei cauze pilot, si aici este importanta ei covirsitoare, daca in 18 luni nu schimbam legislatia de o asemenea maniera incit sa fie corecta conform CEDO, riscam suspendarea din Consiliul Europei sau chiar excluderea din Consiliu. O asemenea sanctiune nu a patit-o nici macar Rusia sau Turcia, care sint in topul condamnarilor la CEDO. Daca se intimpla asta, e o catastrofa pentru democratia din Romania", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, citat de Hotnews. El a precizat ca in urma deciziei CEDO, Fondul Propietatea, mecanism creat de statul roman pentru despagubirea fostilor proprietari, devine o institutie caduca. "Din 2005, avem un mecansim prin care statul roman a inteles sa rezolve problema despagubirilor. Se numeste Fondul Proprietatea. Fondul s-a creat ca vehicul pentru aceste despagubiri. Timp de doi ani, CEDO a condamnat Romania pe motiv ca Fondul nu este un mecanism functional de despagubire, cita vreme nu e listat la bursa. Din acest moment, putem sa spunem ca Fondul Proprietatea, ca mecanism de despagubire, intra in istorie. El poate sa devina ce vrea, Fond de Investitii, etc, dar nu mecanism de despagubire. CNVM si BVB vor trebui sa verifice si daca acest Fond, care era un mecanism de despagubire si care acum, conform CEDO nu mai este, mai poate fi listat la Bursa ca atare", a precizat avocatul.

Procedura hotaririlor pilot este o procedura noua dezvoltata de CEDO in ultimii ani, in scopul de a rezolva grupuri mari de cauze care au ca obiect acelasi tip de incalcare a Conventiei Europene. Prima procedura pilot a fost utilizata de Curte in anul 2004, in cauza Broniowski contra Poloniei. Cauza a fost finalizata cu succes in 2008. Proceduri pilot sint in curs de desfasurare si cu privire la alte doua state membre: Rusia (cazul Burdov) si Moldova (cauza Olaru).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.