Național

O veste buna si una proasta:Vechea generatie de magistrati iese la pensie, dar nimeni nu le ia locul

Ziarul de Vrancea
7 sep 2010 535 vizualizări
Numarul judecatorilor si procurorilor care s-au pensionat in ultimii doi ani a crescut exponential n Ministerul Justitiei se arata ingrijorat de rezultatele dezastruoase obtinute de candidati la examenul de admitere in magistratura

în 2009 au parasit sistemul juridic, prin pensionare, 593 de magistrati, tendinta pensionarilor masive mentinindu-se si in acest an, arata un studiu publicat ieri de catre Societatea Academica din Romania (SAR). Dintre cei 593 de magistrati pensionati, 350 sint judecatori si 243 procurori. în 2008, s-au pensionat 272 de magistrati, iar in 2006 ceva mai putin de o suta. "Discutiile publice despre modificarea sistemului de calcul al pensiei pentru magistrati a generat un flux puternic de pensionari in 2009. Aceasta tendinta va fi probabil si mai accentuata in 2010. în prezent, ritmul intrarilor in magistratura este mai mic decit ritmul iesirilor din magistratura, fapt ce agraveaza problemele legate de existenta resurselor umane calificate in sistem", se arata in studiu. Laura Stefan, coordonatoare a programelor anticoruptie la SAR, a apreciat ca pensionarile sint totusi benefice, pentru ca "se curata un pic sistemul" si se poate stabili clar numarul resurselor umane disponibile. O alta problema relevata in studiu tine de desfiintarea instantelor si parchetelor foarte mici, care consuma resurse bugetare. Din 2005 au fost propuse pentru desfiintare 40 de structuri, insa, dupa un lung sir de evaluari tehnice, au mai ramas doar cinci, sase structuri. Potrivit Laurei Stefan, s-au facut tot felul de tertipuri pentru ca aceste instante, deschise de anumiti politicieni pentru a-si face campanie, sa nu fie desfiintate.


Predoiu despre examenul INM: "un esec usturator"


Consiliul Superior al Magistraturii s-a intrunit ieri in sedinta extraordinara, ca urmare a rezultatelor slabe obtinute, la prima proba eliminatorie, de catre candidatii la Institutul National al Magistraturii (INM). Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a calificat examenul drept "un esec usturator". "Este un esec usturator dupa parerea mea, care trebuie analizat foarte serios si cred ca nu am putea sa facem o analiza completa fara sa avem un punct de vedere foarte coerent si fundamentat din partea conducerii INM", a spus ministrul Justitiei, in fata membrilor CSM. în opinia lui Catalin Predoiu, la prima vedere, par sa fie mai multe explicatii: fie candidatii au fost foarte slab pregatiti, fie intrebarile nu au fost corect concepute, fie modul in care a fost pus in aplicare mecanismul de recrutare a fost gresit, fie chiar mecanismul in sine are carente, vicii de conceptie, fie toate la un loc. Oficialul a subliniat faptul ca deficienta de resurse umane "acuta" din sistem nu poate fi explicata doar prin blocarea posturilor in anul 2009, ea fiind rezultatul esecului in timp al politicilor de resurse umane in domeniu. El s-a referit si la slaba pregatire a candidatilor, aratind cu degetul spre invatamintul universitar.

"Sint patru-cinci universitati de drept care trimit candidati cu sanse de admitere la INM. Patru-cinci si restul pina la 30 si ceva de universitati de drept de stat ce fac?", a adaugat Predoiu.

Potrivit studiului publicat de SAR, intrarea in magistratura pe calea absolvirii INM ar trebui sa fie modalitatea preferata in cadrul sistemului, iar celelalte metode sa fie folosite doar exceptional.


Cine conduce instanta suprema?


SAR sustine ca situatia de interimat de la conducerea înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) trebuie sa "ia sfirsit cit mai curind", pentru ca prin neocuparea functiilor de conducere se creeaza incertitudine. Ocuparea functiilor de conducere de la instanta suprema este foarte importanta mai ales ca problema practicii neunitare este subliniata in Raportul Comisiei Europene pe 2009. Postul de presedinte al ICCJ este vacant de un an, de la pensionarea fostului presedinte, Nicolae Popa, pe post fiind numita interimar Livia Stanciu. De asemenea, si functia de vicepresedinte al instantei supreme a ramas neocupata dupa ce, in urma unui prim concurs, nici unul dintre cei trei candidati nu au indeplinit numarul de voturi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.