Național

Ultimul adversar al lui Nicolae Ceausescu a murit

Ziarul de Vrancea
23 aug 2010 592 vizualizări
Gheorghe Apostol a fost unul dintre semnatarii "scrisorii celor sase" catre Ceausescu n documentul, redactat in martie 1989, i-a adus in loc de schimbare arestul la domiciliu

Gheorghe Apostol, fostul lider comunist, semnatar al "scrisorii celor sase" prin care era criticat regimul lui Nicolae Ceausescu, a murit simbata, la virsta de 98 de ani. Apostol, fost conducator al Partidului Comunist Roman, a fost principalul contracandidat al lui Ceausescu la functia de lider al partidului, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Trupul neinsufletit va fi depus la Capela Cimitirului Belu Militar si va fi inmormintat la cimitirul Manastirii Cernica.

Nascut linga comuna Tudor Vladimirescu (judetul Galati), Apostol a intrat in PCR in 1934. El a fost in doua rinduri prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri si prim-secretar al C.C. al P.C.R, membru al Biroului Politic, al prezidiului permanent al CC al PCR, presedinte al Consiliului Central al Sindicatelor, presedinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania, director general al Directiei Generale a Rezervelor de Stat.

La mijlocul anilor \'70 este destituit pentru "abatere de la morala", fiind ulterior trimis ambasador in state din America de Sud (Argentina, Uruguay, Brazilia). In 1989, el semneaza, impreuna cu Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan, o scrisoare ce critica politica regimului Ceausescu. "Scrisoarea celor sase" a fost citita la 11 martie 1989 la posturile de radio BBC si Europa Libera. Semnatarii scrisorii au fost arestati si ultrerior pusi sub stare de arest la domiciliu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.