Național

Diplomatia rusa raspunde propagandei lui Basescu

Ziarul de Vrancea
23 aug 2010 469 vizualizări
Tema "ocupatiei rusesti" in Moldova este exagerata in "scopuri propagandistice", arata un comunicat al Ministerului rus de Externe. Seful statului romăn invocase integritatea Republicii Moldova, raspunzind indirect unei intrebari legate de expulzarea in Romănia a unui presupus spion al SIE

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a reactionat la declaratiile de joi ale presedintelui Traian Basescu legate de interesul Romaniei ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala, afirmind ca tema "ocupatiei rusesti" se exagereaza in "scopuri propagandistice", arata un comunicat publicat pe site-ul diplomatiei ruse. "Exagerarea temei «ocupatiei rusesti» se poate face in numar nelimitat de scopuri propagandistice, chiar pretinzind rolul de aparator al suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei. (Declaratia) poate fi plasata si in contextul iritarii cauzate de problema delicata a spionului roman, care nu a reusit in misiunea lui de a colecta informatii clasificate la Moscova", a precizat purtatorul de cuvint al MAE rus, Andrei Nesterenko, ca raspuns la o intrebare din partea unui reprezentant mass-media, care a solicitat un comentariu la declaratiile presedintelui roman.

Traian Basescu declara, joi, dupa o intilnire avuta la Iasi cu premierul de la Chisinau, Vlad Filat, ca "Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala". Presedintele a adaugat: "Credem ca nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu". El a raspuns astfel unor comentarii aparute dupa retinerea la Moscova a unui diplomat roman despre care presa rusa sustine ca era in cautarea unor informatii legate de Republica Moldova si Transnistria.

"Daca va referiti la sederea pe teritoriul Transnistriei a trupelor rusesti care indeplinesc misiune de mentinere a pacii, aceasta exista in temeiul unui acord privind principiile de reglementare pasnica a conflictului armat din regiunea transnistreana a Moldovei, din 21 iulie 1992", a raspuns MAE rus. "Cheia catre aceasta consta in avansarea negocierilor de format «5^2»", instituit pentru realizarea, cu mijloace politice, a unui compromis in privinta viitorului statut al Transnistriei si al garantarii acestuia", mai spune comunicatul. In incheiere, Nesterenko mentioneaza ca intrebarea trebuie adresata "actorilor care se ocupa de aceste remarci".


In scandalul de spionaj, scorul se mentine egal: 1-1 la expulzari


Potrivit site-ului Presedintiei Romaniei, Traian Basescu a fost intrebat, joi, daca "Romania are vreun interes in Transnistria". "Romania are interesul ca Republica Moldova sa isi redobindeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a raspuns seful statului roman, potrivit site-ului Presedintiei.

FSB a anuntat luni ca l-a retinut, in flagrant, pe diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei romane la Moscova, in timp ce incerca sa obtina informatii secrete de la un cetatean rus. La scurt timp, FSB a afirmat ca diplomatul roman a fost declarat persona non grata si are la dispozitie 48 de ore pentru a parasi tara. Ministerul roman de Externe a anuntat marti ca un diplomat rus din Romania a fost declarat persona non grata, urmind sa paraseasca teritoriul tarii in termen de doua zile. Moscova a reactionat prompt, apreciind ca expulzarea diplomatului rus este un act neprietenesc si nefondat si anuntind ca isi rezerva dreptul de a lua masuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.