Național

Solutia anti-TVA

Ziarul de Vrancea
12 iul 2010 574 vizualizări
Basescu: Taxa trebuie "data înapoi jos". Boc: Daca vom gasi o alternativa care va putea fi aprobata de Parlament, se va face

Premierul Emil Boc a preluat ideea lansata de presedinte si a declarat ca taxa pe valoare adaugata (TVA) va fi diminuata daca aceasta masura va fi aprobata de Parlament si daca se vor gasi masuri alternative care vor compensa aceasta scadere. "Daca vom gasi o alternativa la TVA, si acea masura va putea fi aprobata de Parlament, se va face. De foarte multa vreme, lucram la mai multe scenarii, iar, pina la finalizarea bugetului pentru 2011, vom continua analizele. Cu aceasta dubla conditie - sa gasim masurile care se pun in locul TVA-ului si aceste masuri sa fie acceptate de catre Parlament. Pentru ca impozitarea pensiilor de exemplu nu acopera in totalitate cresterea TVA-ului si, in consecinta, vor trebui luate si alte masuri care se au in vedere si se analizeaza", a declarat premierul Boc.

Seful Executivului nu a putut sa precizeze o data la care aceste masuri vor fi luate si nici daca TVA va scadea inapoi la 19%. "Impozitarea pensiilor ar putea reduce TVA-ul cu citeva procente, dar tot ramine o parte care trebuie acoperita prin alte masuri. Aceste scenarii s-au facut si se vor face in continuare. Nu a fost si nu este o bucurie pentru nimeni majorarea TVA-ului. Dar, la acel moment, nu am avut nici din punct de vedere legal nici din punct de vedere politic imediat o alta solutie", a explicat premierul Emil Boc motivele recurgerii la aceasta masura.

Presedintele Traian Basescu, aflat simbata intr-o vizita in zonele afectate de inundatii din judetul Neamt, anuntase ca va cere Guvernului diminuarea TVA, dupa ce localnicii s-au plins ca majorarea taxei i-a impovarat. Traian Basescu i-a avertizat, insa, ca toate pensiile - precum si ajutorul de somaj si indemnizatia pentru persoanele cu handicap - vor fi impozitate cu 16%, in cazul reducerii taxei pe valoare adaugata.

O batrina i s-a plins presedintelui ca are pensie mica si l-a rugat sa nu se taie pensiile. "Nu se vor taia, se vor impozita", a spus Basescu. Femeia i-a mai spus presedintelui ca nu are din ce sa traiasca si ca s-a scumpit si piinea. Presedintele i-a raspuns ca piinea s-a scumpit din cauza cresterii TVA. "TVA trebuie dat inapoi jos", a raspuns Traian Basescu. "Voi cere Guvernului diminuarea TVA-ului, dar sa stiti ca toate pensiile vor fi impozitate cu 16%", a declarat Traian Basescu. Seful statului nu a precizat care este data de la care TVA-ul ar putea scadea si nici daca aceasta taxa va reveni la valoarea initiala de 19 procente.

Joia trecuta, intr-un interviu la TVR, presedintele afirma ca este un adversar al cresterii TVA, mentionind ca solutia cea mai buna este scaderea cheltuielilor publice. El a sustinut ca premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, sa-si asume, prin OUG, impozitarea pensiilor ca alternativa la cresterea TVA.


UDMR pune conditii


Liderul UDMR Borbely Laszlo, ministrul Mediului, a declarat, ca reactie la declaratiile presedintelui vizavi de impozitarea tuturor pensiilor, ca eventual s-ar putea discuta impozitarea progresiva a pensiilor mari, in toamna, in functie de situatia economica. Borbely a spus ca decizia de majorare a TVA a fost luata "intr-o zi, o zi si jumatate" de Guvern, care era presat de timp, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala diminuarea pensiilor, iar Executivul si-a asumat aceasta raspundere.

El a precizat ca punctul de vedere exprimat de UDMR a fost sa nu se modifice in acest an modalitatea de plata a pensiilor, iar in toamna se va putea face o analiza asupra rezultatelor masurilor economice luate si in functie de aceasta sa se decida pentru anul fiscal urmator. "Legea pensiilor este in Parlament si va trebui aprobata pina la sfirsitul anului. Putem discuta si aceasta problema, a impozitarii, dar nu asa, de pe o zi pe alta. Putem vorbi de impozitarea progresiva a pensiilor mari, dar din toamna", a spus Borbely, aratind ca nu ar fi de acord cu impozitarea tuturor pensiilor. El a adaugat ca in acest moment este prematura o discutie legata de TVA, impozite si pensii. "E responsabilitatea Guvernului. Vom vedea in toamna, in functie de cum evolueaza lucrurile in economie. Acum e prematur si n-are rost sa se discute acest subiect in fiecare zi", a conchis Borbely.


Reducerea TVA nu inseamna si scaderea preturilor


Posibila reducere a TVA, despre care a vorbit, simbata, presedintele Traian Basescu, nu inseamna automat si scaderea preturilor, fiind posibil ca unii comercianti sa nu micsoreze preturile, in cazul reducerii taxei pe valoare adaugata la nivelul initial de 19%, de la 24%, cit este in prezent. Afirmatia a fost facuta de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 10 ore, 16 minute, 18 secunde
Reduceti numarul parlamnetarilor care isi vad de averi , de afaceri, dorm, citesc presa, desleaga integrame si urmaresc filme porno in plenul sedintelor ( CA DOAR A FOST SI REFERENDUM - sau o alta citeste integral
, acum 739407 zile, 10 ore, 16 minute, 18 secunde
Oare doreste marinaru , alegeri anticipate??Pina acum 6 luni, invoca tot timpu intoarcerea la popor, acum sigur s-a rasgindit!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.