Național

Monica Macovei: PDL nu mai tine cont de nimic

Ziarul de Vrancea
8 iul 2010 588 vizualizări
Eurodeputatul PDL Monica Macovei sustine ca raportul CE trebuie sa fie foarte dur si sa sanctioneze lipsa vointei politice pentru anticoruptie, apreciind ca, avind in vedere forma in care a fost adoptata Legea ANI, democrat-liberalii nu mai tin cont de nimic pentru a-si proteja interesele.

Referindu-se la forma in care a fost adoptata Legea ANI, Monica Macovei declara, intr-un interviu publicat de Revista "22", ca responsabilitatea este transpartinica si ca senatorii PDL sint la fel de vinovati ca si cei din celelalte partide. "Iar conducerea partidului este si ea vinovata. Constat ca singurul partid care a avut un mesaj public anticoruptie nu se mai deosebeste cu nimi , atunci cind ia decizii (cum a fost acest vot din Senat), de restul clasei politice. Am citit in presa ca sedinta de guvern a fost intrerupta, pentru ca senatorii PDL, care sint si membri ai Guvernului, sa mearga sa voteze cererea de reexaminare a presedintelui pe aceasta lege. Ma intreb acum de ce? Ca sa fie siguri ca este omorita? Ca sa fie siguri ca scapa de controlul averilor si al conflictelor de interese? Ca sa fie siguri ca electoratul nu mai poate vedea ce sume de bani, imobile, obiecte de arta, bijuterii, masini, actiuni au dobindit? Ma intreb si daca a fost o decizie in BPN pentru acest vot. Desigur, aceleasi intrebari se ridica si cu privire la PSD, PNL, UDMR, dar, cum am mai spus, de mult nu mai am asteptari de la aceste partide", adauga europarlamentarul PDL.

Ea mai sustine ca acesta "este un semnal ca cei din conducerea partidului, si in acest caz e vorba de senatori, nu mai tin seama de nimic, atunci cind vor sa isi protejeze interesele personale opuse interesului public".


Somatie pentru Boc


"Le aduc aminte ca sint la guvernare pentru ca Traian Basescu - care a retrimis aceasta lege in Parlament - a cistigat alegerile prezidentiale. Si reamintesc PNL ca, in decembrie 2004, tot datorita presedintelui a ajuns la guvernare. UDMR nu ii reamintesc nimic, pentru ca, in opinia mea, actuala conducere se da cu oricine este la guvernare si la butonul banilor publici", declara Monica Macovei. Intrebata daca mai este vreo solutie legislativa de salvare a legii, Macovei raspunde: "Legislativ, mai este o solutie. Un parlamentar sau ministrul Justitiei poate sa initieze un proiect de lege prin care sa readuca declaratiile de avere in sfera publica, in aria de cenzura a electoratului si a presei si sa restabileasca un mecanism de verificare si sanctionare. Dar asta nu ajunge. Trebuie vointa politica majoritara in Guvern si Parlament, pentru ca o astfel de initiativa sa fie adoptata. Dar sa nu uitam ca ministrul Justitiei a fost, in mare parte, absent din dezbaterea publica (cum este de mult timp), iar proiectul Legii ANI, dupa decizia Curtii Constitutionale, plecat de la Ministerul Justitiei, a fost pe gustul politicienilor". Monica Macovei mai spune ca, in practica, mai este solutia ca sefii de partid sa dea dispozitie tuturor membrilor de partid numiti sau sustinuti in functii publice sa isi publice declaratiile de avere si de interese, indiferent de ce prevede legea. Ea mentioneaza ca la intilnirea de la Snagov i-a cerut premierului Emil Boc sa dea o astfel de dispozitie pentru cei din PDL.

"Mi-a spus ca o va face. Inca o data, de data aceasta public, ii spun: domnule prim ministru si presedinte al PDL, Emil Boc, va cer sa dati aceasta dispozitie si sa ii excludeti din partid si din Guvern pe cei care nu o respecta, intr-un termen de 5 zile. Si va mai cer sa luati masuri impotriva ministrilor care nu si-au actualizat declaratiile de avere pina la 15 iunie 2010. Adica, sa propuneti schimbarea lor. O astfel de decizie clara va aduce credibilitate dvs., partidului si Guvernului. Coalitii de guvernare care se bazeaza pe interese private, imorale si oculte nu pot face ceva bun pentru tara", adauga Macovei.

Eurodeputatul PDL sustine, totodata, ca raportul CE "trebuie sa fie foarte dur si sa sanctioneze inca o data lipsa vointei politice majoritare pentru anticoruptie si nerespectarea promisiunilor facute la intrarea in UE".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739409 zile, 2 ore, 5 minute, 46 secunde
Afirmatia Monicai Macovei „Coalitii de guvernare care se bazeaza pe interese private, imorale si oculte nu pot face ceva bun pentru tara" are un grad maxim de generalitate. Dar daca a fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.