Național

Legea ANI ii insulta pe romani si enerveaza UE

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 526 vizualizări
Formula legii ANI adoptata ieri de Senat ar putea amina acceptarea Romaniei in spatiul Schengen n atitudinea Bruxelles-ului se va reflecta in raportul pe justitie, care va fi publicat in luna iulie

Senatul a adoptat, ieri, cu 115 voturi favorabile si doua abtineri, noua forma a Legii ANI, modificata de comisia juridica dupa cererea de reexaminare a presedintelui. Senatorii PSD, PNL si UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI sa se faca pe raportul Comisiei juridice, in timp ce senatorii PDL si ministrul Catalin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului. Raportul comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar citeva din solicitarile de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu si se corectau unele prevederi declarate neconstitutionale, a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescriptia verificarilor declaratiei de avere, precum si reinfintarea comisiilor de cercetare a averilor.


Predoiu: "Romania a rupt un cec in alb"


In timpul dezbaterilor, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca, daca senatorii vor adopta proiectul in varianta propusa de Comisia juridica, Romania da un semnal ca Romania nu este interesata de mecanismul de cooperare. "Daca veti adopta raportul fara sa trecem la dezbatere pe articole, atunci mesajul va fi foarte simplu, nu ne intereseaza problema de integritate, nu ne intereseaza mecanismul de cooperare, nu ne intereseaza in general ce parere aveti despre noi" , le-a spus el senatorilor. El a contrazis punctele de vedere potrivit carora ANI este exclusiv o problema interna. "ANI este o problema a Comisiei Europene, pentru ca aceasta Comisie, in 1996, a acceptat Romania si Bulgaria printre statele membre pe baza mecanismului, iar Comisia este, la rindul ei, acum, pusa sub o presiune enorma de catre Parlamentele statelor membre in care sint fractiuni parlamentare care spun ce cauta Romania in UE. Nu vedeti ca nu fac nimic?! Nu vedeti ca s-au angajat la un mecanism pe care nu-l respecta?! Nu vedeti ca discutam cu oameni care ne-au intors spatele si ne spun nu va bagati in treburile noastre", a mentionat demnitarul. El a subliniat ca Romaniei i-a fost dat un cec in alb, pe care nu trebuie sa il rupa. Ministrul Justitiei a avertizat ca mecanismul de cooperare si verificare va fi foarte afectat. "ANI e capitolul doi. Nu rezolvam acest capitol, nu inchidem mecanismul si, mai grav, se pune problema conexarii astazi de problematica Schengen. Punem in pericol progrese care s-au facut in Romania cu investitii uriase si eforturi substantiale de catre Ministerul Administratiei si Internelor numai ca, de exemplu, in privinta ANI nu avem problemele rezolvate", a declarat Predoiu.


Catalin Macovei: Raportul CE va contine sanctiuni la adresa Romaniei


Raportul Comisiei Europene din iulie va fi catastrofal pentru Romania si va contine sanctiuni la adresa statului roman in temeiul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), afirma, intr-un interviu la RFI, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei. "Votul din Senat (dat marti de comisiile de specialitate pe proiectul Legii ANI, n.r.) se va reflecta cu siguranta in raportul catastrofal pe justitie, care va fi publicat in luna iulie si care se pare ca va prevedea si sanctiuni fata de statul roman. Inca nu am suficiente date. Sanctiuni pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV)", a spus Catalin Macovei in interviul acordat RFI. "In acest moment ne aflam in imposibilitatea de a ne indeplini mandatul si obligatiile asumate in raport cu Comisia Europeana. Prin limitarea cercetarii pina la un an, dosarele aflate pe rol in acest moment se prescriu. Agentia are pe rol aproximativ 4.000 de dosare care se pierd la intrarea in vigoare a legii", a declarat Horia Georgescu, reprezentantul ANI.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.