Național

Curtea Constitutionala prelungeste sperantele cu o zi

Ziarul de Vrancea
25 iun 2010 539 vizualizări
Magistratii Curtii au aminat pentru astazi deciziile in cazul masurilor de austeritate ale Guvernului

Judecatorii Curtii Constitutionale se vor pronunta astazi in cazul celor cinci sesizari referitoare la legile austeritatii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Curtea a luat in discutie, ieri, sesizarile PSD si PNL, precum si ale înaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea masurilor de reducere a salariilor si a pensiilor decise de Guvern.

PSD a sesizat Curtea Constitutionala in cazul Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta. De asemenea, PSD a contestat la Curtea Constitutionala si legea care prevede recalcularea pensiilor speciale. La rindul sau, PNL a contestat la Curtea Constitutionala Legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. In ceea ce ii priveste, magistratii înaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea masurilor de austeritate care vizeaza reducerea salariilor si pensiilor, dar si in cazul legii privind recalcularea pensiilor speciale.

Senatorul PSD Olguta Vasilescu a declarat, ieri, ca formatiunea social-democrata este pregatita sa sesizeze organismele internationale, respectiv CEDO si Curtea Europeana de Justitie, daca CC va respinge sesizarile cu privire la neconstitutionalitatea masurilor de austeritate.


Cine si al cui este


Sedinta de ieri a Curtii Constitutionale, in care au fost discutate cele cinci sesizari ale PSD, PNL si instantei supeme privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate asumate de Guvern, este prima in noua formula, dupa numirile lui Mircea Stefan Minea si a Iuliei Antoanella Motoc, sustinuti de PDL, si alegerea lui Augustin Zegrean (fost senator PD), ca presedinte al instantei constitutionale.

Cei noua judecatori ai CC sint Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu (ambii numiti de presedintele Traian Basescu), Aspazia Cojocaru, Ion Predescu si Acsinte Gaspar (propusi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Iulia Antoanela Motoc si Mircea Stefan Minea (propusi de PDL).

Presedintele Traian Basescu le-a spus, in 9 iunie, judecatorilor Curtii Constitutionale prezenti la ceremonia de investitura in functie a lui Petre Lazaroiu, ca le ureaza succes in activitate in contextul in care, in perioada urmatoare, vor avea de luat "decizii importante" legate de iesirea Romaniei din criza economica.


Planul B: marirea taxelor


Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a afirmat, ieri, ca daca CC va declara neconstitutionala vreuna dintre legile anticriza, atunci Guvernul va fi nevoit sa aplice solutia propusa de FMI, respectiv marirea fiscalitatii si scaderea salariilor bugetarilor cu 20%. "E clar ca este o decizie dificila. Sint cam cinci contestatii. Se judeca probabil mai greu. Este o decizie foarte importanta si de ea depinde ce se va intimpla pe viitor in Romania. Daca solutia este declarata neconstitutionala, atunci avem solutia a doua, care este o solutie, dar mai proasta: majorarea taxelor. Problema deficitului pe care nu il mai putem in momentul asta acoperi, ramine, indiferent ce va decide Curtea", a declarat Lazaroiu.

El a mentionat ca intregul pachet al Guvernului nu poate fi suplinit decit de masuri alternative de crestere a veniturilor. "Amintiti-va inca o data care a fost solutia pe care ne-a propus-o FMI cind a venit la inceput: cresterea pina la 24% a TVA, cresterea cotei unice la 20% si taierea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. Deci nu erau doar cresteri de taxe. Cu alte cuvinte, aproximativ cresterile de impozite ar suplini pina la urma scaderea pensiilor si acel 5%", a explicat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.