Național

Calculele Guvernului: in 2011 trebuie concediati 125.000 de bugetari

Ziarul de Vrancea
4 iun 2010 554 vizualizări
Pe linga cei 70.000 care vor pleca in acest an, in 2011 este posibil sa fie concediati alti 125.000 de bugetari, spune consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass n se urmareste astfel revenirea la numarul de bugetari din anii 2007-2008

Pentru a inlatura surplusul de personal acumulat in perioada 2007-2008, anul viitor ar mai trebui concediati inca 125.000 de bugetari, in afara de cei 70.000 care vor pleca in 2010.

Calculul ii apartine Andreei Paul-Vass, consilier personal al premierului. "Analiza de optimalitate care porneste de sus in jos poate sa-ti reclame nevoia unor suplimentari de restructurare de 125.000. In realitate cifra reala, concreta, va fi rezultatul propunerilor care vin de jos in sus. Fiecare institutie publica in parte este obligata sa-si faca propriile analize de cost-beneficiu, propriile analize pe baza normativelor de personal si a standardelor de cost pe care le-am adoptat, respectiv analiza calitatii serviciului public de care raspund", a declarat ea. Vass a explicat ca s-a ajuns la cifra de 125.000 analizind numarul de bugetari existenti inainte de angajarile masive din anii 2007-2008. "Este doar un calcul de optimalitate. O analiza la nivel macro iti reclama nevoia de diminuare a numarului de bugetari cu exact surplusul nejustificat economic din anii 2007-2008, cind aveam de-a face cu o supraincarcare a aparatului public cu 250.000 de persoane. Or, efortul acesta va fi de a ajunge la nivelul de inzestrare cu personal la nivelul anului 2007", a mai spus ea. Vass a tinut sa precizeze insa ca, momentan, singura tinta pe care si-o propune Guvernul este de disponibilizare a 70.000 de functionari in acest an.


"Daca nu aplicam masurile, sintem niste timpiti"


Pe de alta parte, Executivul trebuie sa faca tot posibilul pentru a aplica masurile la care s-a angajat in fata reprezentantilor Fondului Monetar International si chiar sa faca si alte reforme. Daca Romania nu va implementa masurile anticriza, inseamna ca "sintem niste timpiti", a declarat la postul public de televiziune Andreea Paul-Vass. "Daca nu o facem (aplicarea planului - n.red.), sintem niste timpiti. Trebuie sa o facem macar in al 12-lea ceas si parerea mea este ca alta solutie nu avem. Avem de-a face cu un model economic falimentar si cu un model politic falimentar care au fost construite vreme de 20 ani", a spus Vass. Ea a precizat pentru Gindul ca responsabilitatea este exclusiv a echipei guvernamentale, care "trebuie sa fie solidara".


Planul in patru puncte pentru a creste PIB cu 10%

Andreea Paul-Vass sustine ca trebuie adoptate si alte masuri, in completarea celor deja asumate in fata FMI. "Pe linga ele (masurile convenite cu FMI - n.red.), trebuie implementat un pachet serios de reforme structurale, care sa duca la cresterea PIB cu peste 10%", a spus ea. Prima masura din acest pachet se refera la pensiile de invaliditate obtinute abuziv, de care beneficiaza, dupa estimarile sale, peste 350.000 de romani. Rezolvarea problemei ar putea aduce o crestere a PIB de 1,2%. Alti 3% din PIB ar putea veni din largirea bazei de impozitare, adica din taxarea acelor tranzactii si activitati economice care erau scutite pina acum. Tot 3% din PIB ar putea intra in vistieria statului daca se diminueaza evaziunea fiscala la "un nivel rezonabil", comparabil cu media UE. In fine, a patra masura, dar care nu este de dorit si nu va fi aplicata decit in ultima instanta, ar fi cresterea fiscalitatii la nivelul mediei Uniunii Europene, ceea ce ar insemna inca 3% din PIB, a concluzionat consilierul primului ministru.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.