Național

Concediile medicale vor fi verificate cu politia

Ziarul de Vrancea
15 apr 2010 1000 vizualizări
Persoanele care isi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanti ai angajatorilor, Casei de Asigurari si ai politiei, iar daca nu sint gasite nu vor mai primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului respectiv n numarul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30

Guvernul a decis, ieri, inasprirea conditiilor in care angajatii pot intra in concediu medical, prin introducerea unui sistem de verificare la domiciliu a bolnavilor si sanctionarea mai aspra a persoanelor care solicita nemotivat un astfel de concediu. Schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale a fost propusa de Ministerul Sanatatii. Potrivit propunerii, persoanele care isi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanti ai angajatorilor, Casei de Asigurari si ai politiei, iar daca nu sint gasite acasa nu vor mai primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului respectiv. In sistemul propus de ministerul Sanatatii sint prevazute si masuri prin care se reduc termenele dupa care se pot prelungi concediile medicale. Prin introducerea noilor prevederi ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incit de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale. De asemenea, in sistemul propus, creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, dublu fata de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate. Potrivit proiectului inaintat de Ministerul Sanatatii, o alta noutate o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepind cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pina la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.



Economii imense la buget


Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca este o modalitate de limitare a folosirii in mod abuziv a concediilor medicale. Anul trecut, au fost eliberate 2,7 milioane de certificate de concediu, in conditiile in care exista aproximativ 5 milioane de angajati, a afirmat Cseke Attila. "Adica, practic, fiecare a doua persoana care este salariata a avut concedii medicale. Sigur, nu se poate face o asemenea proportie. Unii au avut mai multe, altii mai putine". De asemenea, numarul zilelor acordate angajatilor pentru concediu medical va fi redus de la 45 la 30, a mai spus ministrul sanatatii. Cseke Attila sustine ca in urma aplicarii noilor masuri, ar putea fi facuta o economie la buget de circa 142 de milioane de lei pina la sfirsitul anului. Ministrul Sanatatii arata ca fenomenul utilizarii in mod abuziv a concediilor medicale a luat amploare in ultimii ani. "Daca in 2006 din tot bugetul sanatatii 482 de milioane de lei erau cheltuiti pentru decontare de concediu, ceea ce inseamna 3% din tot bugetul sanatatii, in 2008 aceasta suma a ajuns la 923 de milioane lei noi, adica 6% din bugetul sanatatii. Orice leu decontat pe concediu medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor pe bugetul sanatatii", a precizat Cseke.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.