Național

Inca o zi fara retete

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 490 vizualizări
n medicii de familie refuza in continuare sa semneze contractul-cadru n negocierile de ieri nu au dus la nici un rezultat, discutiile urmind sa fie reluate astazi n daca se va ajunge la un acord, eliberarea retetelor compensate si gratuite ar putea fi reluata chiar de miine

Reprezentantii medicilor de familie au anuntat, ieri, la finalul discutiilor de la Ministerul Sanatatii, ca negocierile vor continua astazi si ca, daca se va ajunge la un acord, se va incheia un protocol, iar de miine se va relua eliberarea retetelor compensate si gratuite. Negocierile de ieri nu au dus la nici un rezultat concret, dar liderii organizatiilor medicilor de familie au spus ca au fost identificate "citeva puncte", ca trebuie vazut daca acestea pot fi rezolvate si daca solutiile vor fi sustinute de colegii din teritoriu.

La rindul sau, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a spus ca dezbaterea, din punctul lui de vedere, "trebuia sa aiba loc mult mai devreme". "Cred ca s-au gasit puncte de vedere, dar discutiile vor continua miercuri, in prezenta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a declarat Cseke Attila.

Doina Mihaila, liderul Patronatului Medicilor de Familie, a sustinut ca in urma discutiilor, s-a reusit sa se ajunga la anumite puncte de vedere si ca au fost identificate anumite probleme. "Probabil miercuri va fi semnat un protocol care sa aiba valoare juridica si, daca vom semna acest protocol, probabil de poimiine (joi - n.r.) sa oferim retete compensate, gratuite si trimiteri", a declarat Mihaila. De asemenea, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a spus ca marti "s-au facut pasi importanti", dar ca sint "foarte multe lucruri tehnice care trebuie rezolvate miercuri", fiind "multe lucruri extrem de dificile".

Astazi urmeaza sa fie discutate punctual normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2010 si contractul individual semnat de fiecare furnizor de servicii cu Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine.


Dezbateri pe contractul-cadru


Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor cere aminarea cu trei luni a aplicarii contractului-cadru pe 2010 pentru ca actul normativ sa poata fi dezbatut impreuna cu medicii de familie si sustine ca, in forma actuala, acesta afecteaza drepturile bolnavilor. "în forma actuala, contractul-cadru limiteaza accesul la investigatii, principalul perdant fiind pacientul", afirma presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.

Potrivit acestuia, desi sustin protestul medicilor, pacientii sint de acord cu anumite puncte din contractul-cadru. "Sintem de acord cu sanctiunile pentru medicii de familie, prevazute in contractul-cadru pe 2010, dar nu sintem de acord cu compensarea pe grupe terapeutice a medicamentelor. Nu vrem ca bolnavii sa stea la coada. Nu ne convine cind pacientii stau la usa si nu sint primiti inauntru", a spus Barbu.

El a aratat ca, in urma analizelor efectuate in farmacii, a constatat ca sint foarte multi medici de familie care au prescris retete compensate si gratuite bolnavilor aflati pe lista, desi liderii organizatiilor profesionale au anuntat ca acestea au fost sistate de la 1 aprilie.

"S-au prescris retete compensate pentru bolnavi. Am verificat in farmacii. Vina pentru acest contract-cadru nu apartine medicului. Actul normativ este un dictat. Nu a fost negociat cu medicii, asa cum ar fi trebuit", a sustinut Vasile Barbu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.