Național

ONG-urile cer eliminarea indemnizatiilor academicienilor

Ziarul de Vrancea
15 mar 2010 392 vizualizări
Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare - Edu Cer - solicita Guvernului eliminarea finantarii de la buget prin salarii, indemnizatii lunare sau orice alte forme de finantare prin lege a membrilor diverselor "Academii", inclusiv pentru membrii Academiei Romane.

"Titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primesti bani de la stat, in conditiile in care tinerii debutanti in sistemul de invatamint si cercetare nu au slujbe. Academia Romana, daca doreste sa isi rasplateasca membrii, sa o faca din fondurile proprii, nu din fonduri publice, avind in vedere ca aceasta institutie este proprietara a 20 de terenuri de peste 5.800 de hectare, a unui imobil situat pe Calea Victoriei (in valoare de numai 493 lei) sau a altuia, tot pe Calea Victoriei, evaluat la 13 lei!", sustine intr-un comunicat de duminica Stefan Vlaston, presedintele Edu Cer.

Astfel, spune Vlaston, fondurile economisite de la bugetul de stat ar trebui sa fie folosite "pentru sprijinirea tinerilor cercetatori cu burse oferite prin concurs public si nu prin «furt» cu legea, asa cum se intimpla in cazul AOSR (Academia Oamenilor de Stiinta din Romania-n.r.).

"Cerem totodata Guvernului roman sa interzica imediat cumularea salariilor din universitati cu cele din institute de cercetare, daca ambele sint finantate de la bugetul de stat. E imoral sa interzici pensia cu salariul de la stat, daca lasi ca indivizi ahtiati de bani sa aiba doua salarii de la stat. Vorbim de un alt mod in care baietii destepti din sistemul «academic» devalizeaza bugetul public al educatiei si cercetarii. Exista o «metoda» bine pusa la punct care functioneaza astfel: profesori din universitati de stat (platiti din bani publici) sint angajati pe posturi de cercetatori stiintifici in institute de cercetare, finantate tot din bani publici - de exemplu, institutele Academiei Romane dar nu numai", afirma liderul asociatiei. Vlaston afirma ca in Romania sint "cel putin cinci Academii", printre care "Academia de stiinte agricole", "Academia de stiinte silvice", "Academie de stiinte medicale".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.