Național

In tara lenei se poate muri si de multa munca

Ziarul de Vrancea
15 mar 2010 656 vizualizări
Moartea femeii careia i s-a facut rau la serviciu provoaca dezbateri aprinse n desi medicii nu pot confirma diagnosticul de epuizare , familia a anuntat ca va da in judecata firma unde lucra n Adrian Nastase politizeaza tragedia si il acuza pe Traian Basescu ca nu protejeaza angajatii de excesele patronilor

In aprilie 2007, a fost Raluca Stroescu. In 13 martie 2010, Carmen Ramona Ciciu. Femeia care si-a pierdut cunostinta la serviciu si a stat in coma profunda citeva zile a murit, simbata seara, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Ventilata mecanic, cu functiile cordului sustinute cu ajutorul aparatelor, decesul a confirmat scepticismul medicilor in privinta sanselor de supravietuire. Dusa direct de la locul de munca la spital, cauza socului suferit de Ramona Ciciu nu a putut fi stabilita. Femeia, mama a doi copii gemeni, in virsta de 3 ani, a fost operata pe creier, in urma unor complicatiile aparute dupa stopul cardiorespirator. Un singur rezultat al analizelor indica faptul ca pacienta a avut o miocardita virala, aceasta insemnind o inflamare a muschiului inimii provocat de infectie. Investigatiile privind hormonii care ar indica un surmenaj prelungit infirma aceasta supozitie. "Nu avem niciun rezultat care sa indice faptul ca suferinta i-a fost cauzata de surmenaj, insa mai asteptam si alte rezultate de laborator. Prognosticul ramine rezervat in acest caz", a precizat medicul Bogdan Popescu. "Pe certificatul ei de deces nu poate fi trecut stresul drept cauza. Din punct de vedere medical stresul nu poate fi o cauza de deces. Este un factor predispozant. Trebuie sa mai ai si altceva, ca sa mori din cauza stresului", a aratat Popescu. Sotul Ramonei Ciciu a declarat ca aceasta mai lucra acasa pentru proiectele de la serviciu, dar acest lucru nu se intimpla in permanenta, ci doar in anumite perioade. Intrebat daca in ultima perioada sotia lui lucra mai mult decit de obicei, Marius Ciciu a confirmat acest lucru, precizind ca a fost vorba de o perioada de aproximativ 10 zile inainte de imbolavirea ei. In replica, firma sustine ca angajata lucra circa opt ore pe zi. Carmen Ramona Ciciu era angajata ca programator in aceasta companie din anul 2002. Procurorii Parchetului Judecatoriei sectorului 6 din Capitala s-au autosesizat si fac cercetari, urmind sa se stabileasca imprejurarile in care aceasta a ajuns in stare grava la spital, direct de la locul de munca.


Familia spune ca femeia a muncit pina la epuizare


Familia femeii intentioneaza sa dea in judecata firma la care lucra aceasta. Potrivit rudelor, Carmen s-a imbolnavit si a murit din cauza muncii in exces. In urma femeii in virsta de doar 34 de ani au ramas doi baietei. "Muncea foarte mult, eu personal am luat-o de la munca luni la 8 seara", a declarat Nicolae Ciciu, cumnatul femeii. Inspectoratul Teritorial de Munca a declansat o ancheta. Firma la care a lucrat Carmen Ciciu va fi verificata de inspectorii ITM. Ipsos Interactive Services, firma unde lucra Ramona Ciciu, regreta decesul acesteia si spune ca este alaturi de familia acesteia. "IPSOS Interactive Services regreta profund decesul colegei Carmen Ramona Ciciu. Vestea decesului ei este una tragica si ne-a indurerat profund", spun reprezentantii firmei.



Nastase da vina pe... Basescu


Fostul premier Adrian Nastase nu a ratat sa foloseasca incidentul pentru a incrimina regimul Basescu. "Cu cinismul sau binecunoscut, Traian Basescu spune ca perspectiva somajului a dus la cresterea productivitatii muncii. Ca si cum romanii care l-au ales presedinte ar munci doar sub amenintarea somajului. Putem vorbi astazi si despre un alt efect al acestei amenintari, care nu si-ar gasi niciodata locul intr-un discurs prezidential sau in discursurile de propaganda ale actualului Guvern. Este vorba de munca pina peste limitele epuizarii fizice care bintuie prin birourile de lucru din Romania tocmai ca rezultat al faptului ca mediul privat nu a primit niciun alt sprijin din partea statului in afara de trimiterea in somaj ", scrie Nastase pe blog. "Fostul premier mentioneaza ca nu este primul exemplu de moarte prin epuizare, "determinata de un mediu unde dorinta patronilor pentru competitivitate depaseste orice limita umana". "Semnalul de alarma pe care acest nou caz trebuie sa-l traga este mai presus de ideologii. Este vorba despre un semnal de alarma pentru toti cei responsabili de faptul ca, prin propria incompetenta sau rea-vointa, permit ca aceste cazuri sa devina o obisnuinta sau chiar o norma de crestere a productivitatii muncii. Nimeni nu ar trebui sa poata cere mai mult decit este uman posibil de oferit. Aici este vorba insa si de responsabilitatea Guvernului", scrie Nastase. Liderul PSD sustine ca tinerii zilelor noastre au nevoie de un minim de protectie, in primul rind, din partea statului, "pe care PDL, Traian Basescu si Emil Boc o resping ca pe o bariera in calea productivitatii muncii".


Femeia-coma munca



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.