Național

PDL vrea sa-l zboare pe Geoana de la sefia Senatului

Ziarul de Vrancea
4 mar 2010 417 vizualizări
PDL-istii au scos ultima amenintare de care se temea Mircea Geoana: revocarea din functia de presedinte al Senatului n PDL pare sa fi uitat insa prevederile hotaririlor Curtii Constitutionale

PD-L cere suspendarea sau revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului. Totul a pornit de la problema senatorilor independenti care sint membrii unor comisii permanente ale acestei camere. Biroul Permanent a decis zilele trecute ca acestia isi pierd automat locurile in aceste comisii. Chestiunea fusese inainte dezbatuta in Comisia juridica, care decisese invers, ca independentii pot ramine in comisii - decizie luata strins, patru voturi la trei. PD-L a dorit sa supuna chestiunea plenului, insa presedintele Senatului a refuzat. Refuz pentru care PDL doreste suspendarea lui Mircea Geaona. Liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igas, a anuntat, in plenul Senatului, ca in urma refuzului de a supune la vot cererea independentilor privind locurile in comisii, PDL va initia procedura de suspendare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.


PDL face un abuz


Potrivit legii fundamentale, preluata de regulamentul Senatului, comisiile sint alcatuite conform configuratiei politice rezultate din alegeri. Daca un partid a luat un anumit procent din mandate la ultimele alegeri, atunci are dreptul la acelasi procent din membrii fiecarei comisii pina la urmatoarele alegeri. In acelasi timp, regulamentul Senatului nu contine nici o prevedere privind suspendarea presedintelui acestei camere. La deputati exista o sanctiune care se poate aplica inclusiv liderului: excluderea temporara, echivalenta cu un fel de suspendare pe termen limitat. In regulamentului Senatului, insa, nu exista prevederi similare. Revocarea presedintelui se poate face doar la initiativa grupului parlamentar care l-a propus. PDL-istii spun insa ca votul plenului este suveran.



Geoana: "Stau ca parul in ochii celor de la PD-L"


Mircea Geoana nu pare sa fie afectat de "show-ul politic" prin care democrat-liberalii cer suspendarea sa din functia de presedinte al Senatului. "Inteleg dorinta PD-L-ului de a-si ajuta aliatii, grupul independentilor, dar motivul este pueril. Nu pot supune votului o dispozitie neregulamentara", a spus Mircea Geoana. Presedintele Senatului a atras atentia ca institutia suspendarii nu exista. Exista in schimb, institutia revocarii presedintelui Senatului. Mai mult, spune Geoana, potrivit unei decizii a CCR, nr.601/2005, singura posibilitate de revocare a presedintelui Senatului este cea avansata de grupul parlamentar care a sustinut acel presedintele in momentul initial al constituirii Parlamentului Romaniei in momentul respectiv.


Ioan Oltean: Radu Berceanu ar fi un bun presedinte al Senatului


In PDL se fac planuri cine ar fi mai potrivit in a doua pozitie din stat: Radu Berceanu sau Anca Boagiu, zice Ioan Oltean. "Va pot da mai multe nume, dar va pot da unul cert: Radu Berceanu. El nu poate cumula cele 2 functii, dar daca vom ajunge la aceasta situatie, atunci Radu Berceanu va trebui sa renunte la functia de ministru al Transporturilor si sa o preia pe cea de presedinte al Senatului", declara Ioan Oltean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.