Național

Spionat de colegi, Diaconescu pleaca din PSD

Ziarul de Vrancea
25 feb 2010 517 vizualizări
Fostul vicepresedinte al PSD paraseste partidul, lasind sa se inteleaga ca a fost filat inaintea Congresului de catre colegii sai n Diaconescu a cerut Parchetului sa verifice daca urmarirea sa a fost ilegala n generalul Gabriel Oprea, liderul grupului independentilor, ii rezerva un loc important intr-o constructie politica viitoare, dar fostii colegi spun ca pleaca pentru un post de ambasador

Cristian Diaconescu a plecat ieri din PSD si s-a alaturat grupului parlamentarilor independenti, a anuntat Gabriel Oprea, ministru al Apararii si lider al grupului. Miscarea a produs agitatie in PSD, iar intreaga opinie publica a speculat pe marginea explicatiilor acestei decizii. Cu o seara inaintea demisiei, Cristian Diaconescu a declarat la Antena 2 ca plecarea sa din PSD depinde de rezultatul anchetei in legatura cu filajul sau. Fostul vicepresedinte al PSD a aratat ca a facut o plingere la Parchet "in rem" pentru a se clarifica daca exista o fapta penala si daca a avut loc un filaj in ziua Congresului social-democratilor. El a spus ca doreste ca autoritatile sa faca lumina in acest caz si ca pentru sanatatea societatii romanesti este mai bine ca acest lucru sa se intimple. Diaconescu a fost intrebat daca va ramine in continuare in PSD dupa ultimele evenimente din partid, privitoare la congres. "Depinde foarte mult de concluziile pe care le va trage Parchetul din acest punct de vedere", a replicat Diaconescu. Chestionat daca se refera la demonstrarea faptului ca actele de "filaj" la adresa lui ar fi fost facute de colegii din PSD, senatorul a raspuns afirmativ. "Da. Va dati seama ca in momentul acela n-ar avea niciun fel de rost (sa ramin, n.r.)". Dosarul monitorizarii lui Cristian Diaconescu a explodat in presa in ziua congresului PSD, cind acesta s-a retras intempestiv din cursa pentru presedintia partidului, sustinindu-l pe Mircea Geoana. Jurnalista Floriana Jucan a declarat in ziua congresului ca a primit spre publicare 36 de pagini de monitorizare a lui Cristian Diaconescu, insotite de imagini in care acesta apare in ipostaze compromitatoare, liderul PSD afirmind ca acest fapt are legatura cu Congresul si ca oricine l-a urmarit a facut-o ilegal. Prin demisia de ieri, Diaconescu da de inteles faptul ca a fost spionat de colegi, fara a aduce acuzatii publice in acest sens.


Partidul independentilor


Cristian Diaconescu va avea o pozitie de conducere in viitoarea formatiune politica pe care o conduce ministrul Apararii, Gabriel Oprea. "S-a inscris in grupul independentilor si, in viitoarea constructie politica, va avea un rol important", a declarat, Gabriel Oprea.

Diaconescu este al patrulea parlamentar PSD care paraseste partidul dupa Congresul extraordinar in urma caruia Victor Ponta a fost ales presedinte. Ceilalti trei sint senatorul Serban Mihailescu si deputatii Ioan Munteanu si Culita Tarita. Ieri s-a mai alaturat grupului si deputatul PSD Catalin Chereches. In total, grupul numara in prezent 27 de membri, 17 deputati si 10 senatori.

Un zvon care circula intens ieri acredita ideea ca si deputatul PSD Marian Sirbu este hotarit sa plece din partid, insa nu si-a anuntat inca demisia, pentru ca isi negocia reintoarcerea pe functia de ministru al Muncii, in asteptarea remanierii actualului ministru, Mihai Seitan. Marian Sirbu a avut un conflict cu liderii partidului, imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale de catre Mircea Geoana. Presedintele Traian Basescu l-a "cerut" in guvern, dar social-democratii nu i-au permis acestuia sa fie ministru al Muncii.


Geoana: Actuala conducere a pornit pe un drum gresit


In PSD, reactiile au provocat o adevarata furtuna. Perdantul Mircea Geoana a declarat ca plecarea unuia dintre cei mai valorosi oameni din partid "inseamna ca actuala conducere a pornit pe un drum gresit". "Plecarea lui Cristian Diaconescu nu este o intimplare. Dar nu pot sa nu constat o inlantuire de detalii extrem de importante: faptul ca Adrian Nastase a anuntat ca vrea schimbari in filiale, faptul ca Victor Ponta deja l-a proclamat pe Adrian Nastase cistigator la Consiliu National si, nu in ultimul rind, faptul ca prin diverse cercuri, diversi oameni din PSD se arata dispusi sa cedeze functia de Presedinte al Senatului", a aratat Geoana.


Ponta promite sanctiuni pentru spionul din partid


Presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca, daca se confirma ca un membru al PSD este implicat intr-o actiune de santaj impotriva senatorului Cristian Diaconescu, sanctiunile politice vor fi cele mai dure, precizind ca in acest moment nu detine niciun fel de date in acest sens. El a tinut sa precizeze ca nu il stie si nici nu il banuieste pe acest personaj din PSD.


Iliescu, "Il credeam un om mai temeinic"


Presedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca gestul lui Cristian Diaconescu de a pleca din partid ii lasa o impresie neplacuta, deoarece il considera "un om mai temeinic".

"Nu m-am asteptat. Depling aceasta decizie, il credeam un om mai temeinic", a afirmat Ion Iliescu.


Radu Mazare: Diaconescu este "o jitie tradatoare"

Cel mai dur a fost primarul Constantei, Radu Mazare, care l-a caralogat pe Cristian Diaconescu drept "o jitie tradatoare", explicind ca prin "jitie" intelege "o jigodie mai mica". "Daca el candideaza la sefia partidului, cel mai important partid de opozitie, si a doua zi a trecut in barca slugilor lui Basescu, cum pot sa-i spun decit o jitie tradatoare", a afirmat Mazare.

La rindul sau, sentorul PSD, Ilie Sirbu, crede ca demisia este legata de un posibil post de ambasador la Paris."Cristi Diaconescu, de cind a venit in partid, a avut tot timpul functii. Probabil ca acum, cind nu a mai vazut multe perspective in partid, s-a gindit sa se indrepte probabil spre un post de ambasador la Paris", a mai declarat Ilie Sirbu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.