Național

Nici un vaccin nu se mai fabrica in Romănia

Ziarul de Vrancea
17 feb 2010 540 vizualizări
Institutul "Cantacuzino" a pierdut autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile pentru ca nu si-a modernizat la timp linia de productie

Agentia Nationala a Medicamentului a retras Institutului "Cantacuzino" autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucit i-a expirat autorizatia GMP (GMP - bune practici de fabricatie), a anuntat ieri directorul institutului, Radu Iordachel, la audierile de la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. El a precizat ca nota ANM privind retragerea autorizatiei de punere pe piata a produselor injectabile a fost primita in 8 februarie.

La Comisia de sanatate, reprezentanti ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Institutului "Cantacuzino" trebuiau sa fie audiati in legatura cu situatia vaccinului BCG cu termen de valabilitatea depasit, 64.000 de doze din cele 70.000 existente fiind deja retrase.

în urma cu o saptamina, Ministerul Sanatatii a decis, dupa discutiile cu reprezentanti ai ANM si ai Institutului "Cantacuzino", sistarea utilizarii vaccinului BCG cu termen de valabilitate depasit, urmind ca imunizarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei sa fie reluata in aprilie, cind va fi gata noul lot de vaccin. Reprezentantii Institutului "Cantacuzino" apreciau ca in aprilie vor fi gata primele 800.000 de doze de vaccin impotriva tuberculozei.


Cerere de prelungire


Conducerea institutului a cerut cere Ministerului Sanatatii sa ii permita sa produca vaccinuri pina la finalizarea retehnologizarii liniilor de fabricatie, estimata la sfirsitul lui 2010, cind ar putea fi astfel obtinuta o noua licenta de punere pe piata a produselor. "Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odata cu retragerea licentei de catre Agentia Nationala a Medicamentului, productia acestor vaccinuri este oprita, si ma refer atit la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar si la cel impotriva tetanosului, antirabic si altele", a declarat directorul institutului, Radu Iordachel.

Radu Iordachel a precizat ca Institutul "Cantacuzino" a inceput inca din 2009 procesul de retehnologizare pentru obtinerea unor standarde impuse de UE (GMP - bune practici de fabricatie), intrucit vechea licenta a expirat in decembrie anul trecut. Directorul Institutului "Cantacuzino" a adaugat ca in aceasta linie de fabricatie lucreaza 450 de persoane, iar daca Ministerul Sanatatii nu gaseste o solutie pentru prelungirea termenului de retehnologizare, acesti angajati, foarte bine pregatiti, dar numai pe acest domeniu, ar putea ramine fara serviciu.

în cadrul discutiilor de la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor s-a ridicat problema ca Institutul "Cantacuzino" sa devina obiectiv de interes strategic, aceasta fiind, de asemenea, in atentia Ministerului Sanatatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 11 ore, 21 minute, 5 secunde
Chiar nu se vede cu ochiul liber ce se intampla? Mafia internationala a medicamentelor a intrat in joc! Trebuie sa cumparam vaccinuri de la cine este stapanul. A propos, pana la urma ce se mai aude citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.