Național

Scutul antiracheta - mai important politic decit militar

Ziarul de Vrancea
15 feb 2010 344 vizualizări
Un studiu al Centrului Romăn de Politici Europene arata ca sistemul antiracheta sporeste importanta politica a Romăniei in regiune

Scutul antiracheta planificat sa fie instalat in Romania ofera o garantie politica si de securitate suplimentara si sporeste greutatea politica a Romaniei in regiune, fara a implica costuri mari din partea noastra. Aceasta este concluzia unui raport realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE). Sub numele "De unde vine si de cine ne apara scutul antiracheta - despre cum ne apara scutul de ceea ce rusii nu au si nu ne apara de ceea ce au", studiul sustine ca ipoteza des vehiculata ca scutul din Romania este unul antirusesc nu se bazeaza pe realitate. "In primul rind, scutul este unul defensiv si nu ofensiv. Apoi, Rusia detine aproximativ 608 vectori de transport (rachete) pe diverse platforme care pot purta pina la 2683 de focoase nucleare. In raport cu acest arsenal impresionant, scutul antiracheta ce va fi instalat in Romania nu are relevanta", se arata in raportul CRPE.

Mai mult, scutul din Romania asigura protectie impotriva rachetelor cu raza medie de actiune, iar Rusia nu mai detine astfel de rachete (cu incarcatura nucleara) ca urmare a interzicerii lor prin Tratatul privind fortele nucleare intermediare din 1987. "Practic, scutul ne apara de ceva ce rusii nu au si nu ne apara de ceea ce au", subliniaza Paul Ivan, autorul studiului. "Chiar daca importanta militara a scutului nu este de ignorat, insemnatatea politica a acestuia pare mai importanta", incheie raportul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.