Național

O noua condamnare la CEDO a statului romăn pentru un imobil nationalizat

Ziarul de Vrancea
10 feb 2010 652 vizualizări
autoritatile trebuie sa inapoieze proprietarilor de drept doua apartamente care fusesera vindute unor terte persoane in 1997 n in plus, despagubirile ordonate de CEDO depasesc 90.000 de euro pentru fiecare proprietar n Predoiu: înregistram un numar mult prea mare de condamnari la CEDO, dar din cauze obiective

Statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un nou dosar avind ca obiect un imobil nationalizat din Bucuresti, instanta europeana dispunind ca fiecare dintre cei doi reclamanti sa primeasca suma de 88.000 de euro si sa le fie restituite locuintele. Reclamantii sint Victor Bistriteanu (65 de ani) si Ecaterina Sonia Popovici (76 de ani), ambii din Bucuresti. în 1940, Popovici a primit, ca donatie, o locuinta intr-un imobil cu 17 apartamente din Capitala. Sase ani mai tirziu, Bistriteanu a mostenit si el un apartament in acelasi imobil. în 1950 cladirea a fost nationalizata, trecind in posesia statului. Acesta din urma, la rindul sau, a vindut imobilul, in 1997, unor terte persoane, in baza Legii 112 din 1995. Dupa cinci ani de procese in Romania, care ba le-a dat cistig de cauza, ba le-a respins cererea, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat, in acest dosar, o incalcare a Articolului 1, Protocolul 1 din Conventie, referitor la dreptul la proprietate. Astfel, statul roman trebuie sa inapoieze proprietarilor de drept cele doua apartamente. în plus, statul roman trebuie sa le plateasca fiecaruia dintre acestia daune materiale de 85.000 de euro si 3.000 de euro pentru daune morale.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, ieri, ca Romania inregistreaza "un numar mult prea mare de condamnari la CEDO", dar cauzele sint obiective, printre ele regasindu-se faptul ca legile proprietatii s-au schimbat de citeva zeci de ori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.