Național

Americanii au nevoie de zece ani ca sa-si instaleze rachetele

Ziarul de Vrancea
10 feb 2010 451 vizualizări
In dispozitivul de aparare propus de Statele Unite, Romănia va gazdui, exclusiv terestru, rachete de interceptare n seful Statului Major rus nu crede in asigurarile date de liderii tarilor NATO implicate, ca sistemul nu ar viza Rusia

Romania va fi implicata in faza a doua a proiectului de scut antiracheta, ceea ce va presupune gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 bloc 1B, care vor deveni operationale din 2015, precizeaza MAE roman. Potrivit sursei citate, participarea Romaniei presupune numai amplasarea de interceptori terestri, nu si radare, care vor fi gazduite de alte state.

De asemenea, potrivit MAE, nu vor fi instalate rachete de interceptare pe nave romanesti sau straine in Marea Neagra. Aceste rachete interceptoare vor fi amplasate exclusiv pe uscat. în cazul in care ar fi fost amplasate pe nave americane in Marea Neagra, demersul ar fi fost unul dificil deoarece tranzitul prin strimtorile Marii Negre si stationarea in Marea Neagra a navelor militare ale statelor neriverane sint supuse prevederilor Conventiei de la Montreux. Conventia este in vigoare din anul 1936, reglementind regimul actual al strimtorilor Bosfor si Dardanele. în timp de pace, navele militare ale statelor neriverane nu pot depasi anumite limite de tonaj total si nu pot ramine in Marea Neagra mai mult de 21 de zile. Tranzitarea strimtorilor de catre navele militare are statelor neriverane este supusa unei notificari prealabile catre partea turca, ce trebuie efectuata, de preferinta, cu 15 zile inainte de realizarea tranzitului.


Ce ne aduc americanii


Proiectul pentru realizarea scutului antiracheta al SUA cuprinde patru faze. în prima faza, prevazuta pentru anul 2011, se va realiza desfasurarea sistemelor de aparare antiracheta existente in prezent si cu o capacitate dovedita, inclusiv Aegis Weapon System maritim, interceptoarele SM-3 bloc IA si senzori, precum sistemul transportabil de supraveghere radar AN/TPY-2, pentru a raspunde astfel amenintarilor regionale cu racheta balistica la adresa Europei, dar si a trupelor americane de pe continent.

Faza a doua, prevede, pentru anul 2015, ca, dupa teste adecvate, sa aiba loc desfasurarea unei variante imbunatatite de interceptoare SM-3 bloc 1B, atit in configuratie terestra, cit si maritima, a unor senzori performanti, scopul fiind extinderea zonei aparate impotriva unor eventuale atacuri cu rachete cu raza scurta sau medie de actiune.

în faza a treia, pentru anul 2018, dupa incheierea perioadelor de cercetare, dezvoltare si testare, va avea loc desfasurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2A, o varianta aflata in prezent in curs de dezvoltare. Aceasta miscare va permite contracararea amenintarilor cu rachete cu raza scurta, medie si a rachetelor intermediare.

Faza a patra, prevazuta pentru anul 2020, prevede ca, dupa incheierea perioadelor de cercetare, dezvoltare si testare, sa se faca desfasurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2B. Aceasta miscare va ameliora capacitatea de a contracara atacuri cu racheta cu raza medie si intermediara, dar si o potentiala amenintare la adresa SUA cu un atac cu racheta intercontinentala.

Sistemul SM-3 a fost testat cu succes de 8 ori incepind din 2007.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca in perioada urmatoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru incheierea unor acorduri necesare, urmind ca acestea sa fie ratificate de Parlamentul Romaniei.


Rusii sustin in continuare ca se simt luati in colimator


Sistemul antiracheta american "vizeaza Rusia" si risca sa slabeasca potentialul de descurajare nucleara al acesteia, sustine seful Statului Major rus, Nikolai Makarov. "Dezvoltarea si amplasarea sistemului de aparare antiracheta vizeaza Rusia. în pofida declaratiilor unor responsabili guvernamentali care spun ca va asigura securitatea noastra, acest lucru nu este adevarat", a adaugat Makarov. "Este, deci, clar ca atitudinea noastra asupra acestui subiect este negativa", a precizat el. Aceste declaratii intervin dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a validat vineri noua doctrina militara care plaseaza NATO intre cele mai mari pericole pentru securitatea Rusiei. în acest text, Moscova manifesta temeri privind posibila dezvoltare a unui "sistem strategic antiracheta" si a dezvoltarii "armelor strategice conventionale de inalta precizie". Rusia si-a exprimat saptamina trecuta "preocuparea" si dorinta de a obtine "clarificari" dupa anuntul potrivit caruia Romania va gazdui interceptori de rachete balistice incepind din 2015 in cadrul proiectului scutului american antiracheta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.