Național

Ministrul Sanatatii isi motiveaza taxa:

Ziarul de Vrancea
8 feb 2010 582 vizualizări
Produsele fast-food au dublat numarul copiilor obezi Agentia France Presse relateaza despre intentia autoritatilor romăne de a introduce noua taxa, precum si despre nemultumirile provocate de aceasta masura

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a reafirmat sustinerea pentru introducerea taxei pe produsele fast-food, argumentind ca, in ultimii sapte ani, numarul copiilor obezi din Romania s-a dublat. "Eu nu renunt, in principiu, la aceasta idee. Eu nu pot, chiar daca nu vin din sistemul medical, sa nu vad ca in ultimii sapte ani numarul copiilor obezi s-a dublat. Eu vorbesc in principal, cind vorbesc de alimentatie nesanatoasa, de pericolul care ii paste pe copii si tineri", a declarat ministrul. El a precizat ca jumatate din populatia adulta a Romaniei are probleme de obezitate. "Vom reanaliza posibilitatea concreta, modalitatile de formulare si de introducere a unei asemenea masuri, in urma discutiilor si dezbaterilor pe care le-am avut", a subliniat Cseke Attila.


Un roman din doi este supraponderal


Taxa pe produsele fast-food este foarte rara in Europa, noteaza Agentia France Press (AFP) intr-un articol dedicat proiectului de lege luat in calcul de Guvernul roman. Franta a intentionat sa introduca o astfel de masura in 2008, dar a renuntat, subliniaza jurnalistii straini.

"Nu mai putem ramine cu bratele incrucisate. Trebuie sa ii reinvatam pe romani sa se hraneasca in mod corect", a declarat secretarul de stat pentru Sanatatate, medicul Adrian Streinu-Cercel, aparind acest proiect cu ocazia unei dezbateri publice care avut loc saptamina trecuta. Aceasta este insa o misiune dificila intr-o tara cunoscuta pentru mesele copioase, adeseori cu mincaruri destul de grase si care includ invariabil carne de porc, comenteaza corespondentul AFP.

Potrivit statisticilor ministerului, aproape un roman din doi este supraponderal, tara ocupind locul al treilea in Europa dupa prevalenta obezitatii. Bolile si problemele asociate cu obiceiurile alimentare nesanatoase au inregistrat un progres in ultimii ani, in special in rindul tinerilor. Daca obezitatea afecteaza pina in prezent un numar limitat de copii (3,5 la suta), tendinta este cea care reprezinta o ingrijorare, acest procent dublindu-se in patru ani.

Pe de alta parte, desi oamenii de afaceri nu contesta aceaste cifre, ei apreciaza ca situatia nu se va schimba doar prin impunerea unei noi "contributii", pe linga cele 300 de taxe deja existente. "Romanii maninca prost pentru ca sint saraci", a explicat Dragos Frumosu, presedinte al sindicatului industriei alimentare. în opinia lui, taxarea produselor fast-food ii va determina pe oameni sa se indrepte catre alte produse ieftine, "si mai putin sanatoase, fabricate in conditii insalubre".


O campanie de informare este obligatorie


"Orice masura restrictiva poate avea un efect contrar daca nu este insotita de o campanie de educatie. Este ca fructul interzis", a declarat la rindul sau directorul Institutului de cercetari alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Mihai Visan, presedintele Romalimenta, o asociatie care grupeaza oameni de afaceri din acest sector, a insistat asupra "impactului economic si social" al acestui proiect, care penalizeaza consumatorii, deoarece dupa un an 2009 marcat de o recesiune severa, producatorii vor reflecta taxa in pret. Sindicatele evoca deja cresteri ale preturilor de pina la 20 la suta si disponibilizarea a 35.000 de persoane. "Nu se poate vorbi de somaj si majorarea preturilor, atit timp cit lista produselor vizate nu a fost intocmita", a replicat medicul Streinu-Cercel.

Chiar daca Guvernul se asteapta la colectari de un miliard de euro pe an, expertii amintesc ca initiative similare s-au soldat cu un esec in trecut. O "taxa pe viciu" a privat bugetul public de 375 de milioane de euro dupa o explozie a pietei negre a bauturilor alcoolice, mai ieftine si netaxabile, comenteaza AFP. "Taxa pe viciu a fost foarte prost primita de UE", a subliniat si Dan Schwartz, expert fiscal si membru al Camerei de comert romano-americane, precizind ca domeniul taxelor este reglementat strict de Bruxelles.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.