Național

Se inchid magazinele cu etnobotanice

Ziarul de Vrancea
6 feb 2010 1057 vizualizări
Ierburile care imita drogurile intra pe lista substantelor interzise Ministrul Sanatatii a anuntat ca actul normativ care interzice consumul de substante si plante cu efect halucinogen va fi gata miercurea viitoare

Actul normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen va fi gata pina miercuri, la redactarea lui lucrind, inca din ianuarie, experti din mai multe institutii, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. "Vorbim despre un act normativ care va modifica doua legi si anume Legea 143/2000 privind prevenirea traficului si consumului ilicit de droguri si Legea 339/2006 care vizeaza regimul juridic al plantelor si substantele cu efecte halucinogene", a explicat ministrul. La document lucreaza experti din Ministerul Sanatatii, din Agentia Nationala a Medicamentului, ANPC, Ministerul de Interne si Agentia Antidrog. Lista, care va cuprinde substantele si plantele identificate pina acum ca fiind daunatoare, urmeaza sa fie prezentata, miercuri, Executivului.

La ultima sedinta de Guvern, premierul Emil Boc a cerut ministrului Sanatatii sa finalizeze in regim de urgenta un act normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent daca exista sau nu un aviz al Comisiei Europene, aratind ca distribuirea acestor substante provoaca numeroase decese printre tineri.

Seful Guvernului a adaugat ca Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne trebuie sa analizeze foarte serios problema drogurilor, atit a celor clasice, cit si a noilor plante halucinogene, apreciind ca drogurile devin "un fenomen care pare sa fi scapat de sub control".

Politistii romani au confiscat 1,6 tone de droguri, anul trecut, cind s-a inregistrat si cea mai mare captura de supefiante din Romania, respectiv a fost identificata cantitatea de 1,2 tone de cocaina, in valoare de 40 de milioane de euro, ajunsa in containere la Constanta din Brazilia.

Comparativ cu anul 2008, cantitatile de droguri confiscate in anul 2009 au crescut cu aproximativ 400 la suta, iar valoarea totala de piata a stupefiantelor capturate este de aproximativ 167 de milioane de euro. Cele mai traficate droguri prin Romania sint cannabisul, heroina si comprimatele ecstasy, cocaina ocupind abia pozitia a patra, intrucit este un drog mult mai scump si mult mai greu de obtinut.

Municipiul Bucuresti asimileaza cea mai mare parte din cantitatile de droguri traficate si consumate la nivelul intregii tari, in special in ceea ce priveste traficul si consumul de heroina si ecstasy. în ultima perioada a crescut consumul si, implicit, traficul de droguri sintetice, in special in rindul tinerilor din marile aglomerari urbane.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, in vara anului trecut, un proiect de ordin pentru stabilirea conditiilor de punere pe piata a unor plante, produse de origine vegetala si a unor substante care pot fi asemanate cu plantele, substantele si preparatele stupefiante sau psihotrope, care sa conduca la inchiderea magazinelor care vind produse etnobotanice ce au efecte halucinogene.


Ultima victima - un adolescent


Un adolescent din Bucuresti a murit dupa ce a consumat plante etnobotanice, asa-numitele droguri legale, de la un weed-shop din Capitala, politistii de la Serviciul Omoruri facind cercetari privind acest caz. Tanarul a decedat la inceputul saptaminii, a declarat purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan. Anchetatorii au caracterizat decesul tinarului drept "moarte suspecta" si fac cercetari pentru a stabili circumstantele exacte ale incidentului. Rezultatele autopsiei arata ca adolescentul a suferit o embolie pulmonara cauzata de intoxicatie cu stupefiante. Politistii au gasit la domiciliul victimei, intr-o scrumiera, o tigara care a fost ridicata si trimisa la expertiza, a mai spus Ciocan.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 8 ore, 44 minute, 11 secunde
de ce nu exista nici un comentariu vizavi de articolul asta? asta inseamna ca la noi in oras sunt o multime care consuma stfel de plante si stiu foarte multi ca in oras pe la unele baruri se consuma citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.