Național

Nastase este foarte hotarit sa candideze

Ziarul de Vrancea
1 feb 2010 379 vizualizări
Cu o saptamina in urma era "din ce in ce mai hotarit" n lista propunerilor de schimbari in partid incepe sa devina foarte lunga in perspectiva congresului

Liderul PSD Adrian Nastase a declarat ca este foarte hotarit sa candideze la sefia partidului, mentionind ca este un om care isi respecta hotaririle si ca vrea sa faca anuntul oficial intr-un cadru de partid, adica la Consiliul National.

Pe de alta parte, vicepresedintele Victor Ponta a anuntat ca nu va candida la sefia formatiunii (intentia ar fi fost sa-l secondeze pe Cristian Diaconescu) si a facut publice o serie de propuneri de reformare a partidului, intre care regindirea finantarii interne, construirea sau sprijinirea transparenta a unor institutii media si protectia membrilor PSD care au ocupat functii publice.

"PSD trebuie sa abandoneze strategia actuala de a negocia fie cu PDL, fie cu PNL, pentru cistiguri mici, de scurta durata si cu caracter preponderent personal. PSD trebuie sa redevina cel mai important partid din Romania, printr-o altfel de politica. (...) Perioada de opozitie si timpul efectiv de peste 2 ani pina la urmatoarea confruntare electorala importanta reprezinta o uriasa oportunitate pentru reorganizare", arata Ponta in documentul intitulat "Un proiect PSD pentru Romania "" Romania corecta!".


De la 15 la 19 vicepresedinti


Reinfiintarea functiei de presedinte executiv, majorarea numarului de vicepresedinti la 19 si alegerea structurii de conducere centrala pe baza unui vot in bloc pentru candidatii la presedintia PSD sint principalele modificari care vor fi supuse dezbaterii in partid.

Printre propunerile de modificare a statutului se regaseste cea privind reinfiintarea functiei de presedinte executiv, functie care a fost desfiintata la congresul din decembrie 2006, dupa ce fusese detinuta de Adrian Nastase. O propunere alternativa este infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, aceasta fiind sustinuta de Mircea Geoana.

O alta propunere este cea referitoare la majorarea numarului de vicepresedinti de la 15 la 19, varianta care pare sa intruneasca acceptul majoritatii liderilor partidului. Propunerea respectiva vizeaza pastrarea actualului criteriu de alegere (desemnare, in cazul candidaturilor in echipa) a opt vicepresedinti pe regiuni, ceilalti unsprezece urmind a fi coordonatori ai unor domenii care sa simuleze, in principiu, structura unui guvern.

Alte propuneri trimise comisiei, care insa nu au mari sanse de a fi acceptate, sint cele privind diminuarea la doi ani a mandatului conducerii centrale, venita din partea lui Adrian Nastase, si cea referitoare la rezervarea a 40% din functiile de conducere femeilor, solicitare venita din partea organizatiei de femei a PSD. Principalele propuneri de modificare a statutului PSD, centralizate de comisia coordonata de Liviu Dragnea, vor fi supuse dezbaterii Consiliului National, care va avea loc in 4 februarie, decizia finala urmind sa fie luata la Congresul extraordinar din 20 februarie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.