Național

Alesii intra in cea mai incarcata sesiune parlamentara

Ziarul de Vrancea
1 feb 2010 424 vizualizări
Noua sesiune a legislativului va începe astazi, în conditiile în care PDL si UDMR doresc sustinerea în continuare a programului Guvernului prin adoptarea mai multor proiecte legislative - unele dintre ele dublate de proiectele opozitiei - iar PNL si PSD vor masuri legislative pentru protejarea alesilor locali.

Prioritatile legislative ale viitoarei sesiuni parlamentare vor fi, pentru PDL, Legea reformei sistemului public de pensii, care trebuie adoptata pina in luna iunie, Legea responsabilitatii fiscale, care trebuie sa aduca mai multa ordine in sistemul fiscal si care trebuie votata pina la sfirsitul lunii martie, si Legea educatiei nationale, fundamentata si pornind de la proiectul Miclea, precum si adoptarea Codului de procedura penala si a celui de procedura civila.

Parlamentarii PDL promit sa sustina legile vizind dezvoltarea economica, intre care se inscriu modicarea programului "Prima casa", ordonanta privind somajul tehnic, care potrivit premierului Emil Boc va fi adoptata saptamina aceasta, modificarea impozitului minim, care va fi transformat intr-un impozit forfetar restrins, aplicabil numai in anumite domenii, si un proiect de lege care sa vizeze sprijinirea intreprinderilor care angajeaza someri. Premierul a adaugat ca vor fi initiate proiecte care vizeaza agricultura, care sa creioneze cadrul ajutoarelor de stat pentru agricultori, fiind cunoscut faptul ca, incepind din acest an, nu vor mai putea fi acordate anumite subventii.

Nu in ultimul rind, PDL va sprijini votarea unui proiect de lege pentru ratificarea Conventiei privind persoanele cu dizabilitati, dar si modificarea cadrului legislativ din perspectiva Tratatului de la Lisabona, privind cresterea rolului Parlamentului national in context european.


PSD vrea suplimentari de bugete si un Cod electoral mai sigur


în tabara social-democrata, presedintele partidului, Mircea Geoana, a anuntat, cu ocazia Comitetului National Executiv, ca este nevoie de un Cod electoral, care sa "securizeze" votul romanilor si a lansat din nou tema unei comisii parlamentare de "elucidare" a alegerilor prezidentiale, cit si a celor generale.

Mai mult, PSD solicita suplimentarea bugetelor Educatiei, Sanatatii si Agriculturii, pe care o considera "absolut necesara" in conditiile in care s-ar fi redus cu 30% fondurile pentru investiti in educatie, banii pentru cercetare ar fi scazut cu 40%, finantarea investitiilor in spitale ar fi scazut cu 70%, finantarea programelor de sanatate - cu aproape 20%, iar banii pentru medicamentele compensate ar putea ajunge doar sase luni.


Liberalii vor sa schimbe lumea


în PNL, liderul deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat duminica, la finalul intrunirii celor doua grupuri parlamentare liberale, ca se va implica foarte activ intr-un proiect de reformare a institutiilor statului, iar prim-vicepresedintele Ludovic Orban a spus ca liberalii vor cenzura "sever" Guvernul. Tariceanu a promis ca proiectele care vor viza reforma statului, pe care si colegii sai parlamentari "simt nevoia" sa le promoveze, vor face subiectul unor dezbateri cu cetatenii, iar dupa aceea vor fi promovate in procedura parlamentara curenta. Liderul grupului PNL din Camera a explicat ca nu pregateste o singura lege, ci un pachet intreg care presupune de fapt reforma constitutionala si a regulamentelor de functionare ale Camerelor.

Pe de alta parte, Liga Alesilor Locali a PNL a adoptat simbata, in unanimitate, o rezolutie prin care cere partidului si grupurilor parlamentare liberale elaborarea unui amplu proiect de reforma administrativa a Romaniei, o propunere legislativa care asigure descentralizarea si depolitizarea administratiei, atragind atentia asupra presiunilor la care sint supusi in teritoriu. Este vorba in primul rind de "modul discretionar in care sint alocate resursele destinate comunitatilor locale, precum si presiunile politice la care sint supusi alesii locali ai PNL".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.