Național

Iminenta extradare a lui Omar Hayssam, o fumigena

Ziarul de Vrancea
9 ian 2010 454 vizualizări
Informatiile despre iminenta extradare a teroristul numarul 1 al Romaniei sint simple speculatii, fumigene de presa, lansate in goana dupa audienta, afirma surse judiciare n in acest moment, Interpolul nu are informatii despre localizarea lui Omar Hayssam pe teritoriul Siriei sau al altui stat, ceea ce face imposibila redactarea oricarei cereri de extradare

Iminenta extradare a sirianului Omar Hayssam, considerat "teroristul numarul 1 al Romaniei" si condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru organizarea rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, este "doar o fumigena, lansata de postul Realitatea TV, probabil, in goana dupa audienta", sustin surse judiciare. In plus, postul de televiziune a aratat si continua sa arate, citind surse diplomatice, ca "statul roman si cel sirian au ajuns la o intelegere privind extradarea lui Omar Hayssam", subliniind apoi, pentru a da greutate spuselor acelorasi surse, ca Ministerul Justitiei a elaborat un tratat de extradare cu Siria. "Este mai mult decit o fumigena, este o intoxicare, o eroare grava in care jurnalistii persista si dupa reactiile oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si Ministerului Justitiei (MJ) (...) Mai grav este insa faptul ca aceasta informatie a fost preluata nu doar de celelalte posturi de televiziune, ci si de agentii de presa si de site-urile de stiri, care, fara sa verifice, au dat greutate unei informatii nereale", au explicat reprezentanti ai MJ.


Exista doar un proiect de acord trimis Siriei


Dupa cum au transmis, atit MAE, cit si MJ, specialisti de la Justitie au elaborat un proiect de acord de extradare cu Siria, care fost transmis apoi, prin MAE, autoritatilor siriene. "Acordul de extradare nu se refera insa la Omar Hayssam, intrucit un acord de extradare este un document cu prevederi generale, nu referitor la o persoana anume. In plus, la acest proiect s-a lucrat inca din 2008, fiind transmis inca de atunci autoritatilor siriene", au explicat oficialii MJ. Acest fapt este intarit chiar de declaratia facuta, in noiembrie anul trecut, de presedintele Traian Basescu, pe marginea vizitei sale in Siria, din 2008: "Vizita mea in Siria a avut ca obiectiv inceperea negocierilor pentru modificarea acordului de extradare dintre Romania si Siria, in asa fel incit, la finalul negocierilor, sa poata fi extradat Omar Hayssam in Romania". La aceasta data intre Romania si Siria nu exista un acord de extradare, in baza caruia, e drept, ar putea fi trimis in tara si Hayssam. "Exista doar un proiect de acord aflat pe masa autoritatilor siriene, care se refera la toti infractorii cautati de Romania si care s-ar putea ascunde in Siria, si nu la Hayssam in mod special. Insa, asa cum au transmis oficial MAE si MJ, autoritatile siriene nu au dat niciun raspuns legat de acest proiect. Astfel, nu putem sti daca si cind Romania va semna un tratat de extradare cu Siria", au explicat specialisti din cele doua ministere.


Nu se cunoaste localizarea lui Hayssam pentru a fi, eventual, extradat


MJ precizeaza, intr-un comunicat remis ieri, ca nu a fost informat, pina la aceasta data, de Biroul National Interpol in legatura cu localizarea lui Omar Hayssam pe teritoriul Siriei sau al altui stat, iar extradarea acestuia s-ar putea face doar in baza unui nou tratat incheiat cu Siria. Conform legislatiei in vigoare Ministerului Justitiei poate solicita extradarea unei persoane dupa ce aceasta este localizata sau arestata in baza mandatului de urmarire internationala emis, iar instanta competenta pronunta o incheiere motivata prin care constata indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea. Ministerul Justitiei precizeaza ca "nu a fost informat oficial de catre Biroul National Interpol pina la aceasta data, cu privire la localizarea cetateanului Omar Hayssam pe teritoriul Republicii Arabe Siriene sau pe teritoriul altui stat".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.