Național

Guvernul Boc se intoarce

Ziarul de Vrancea
24 dec 2009 886 vizualizări
Echipa fostului premier a obtinut la investitura mai multe voturi decit dispune, ceea ce inseamna ca destui liberali si social-democrati au votat in favoarea sa n înainte sa ne fie mai bine, o sa ne fie un pic mai greu, în 2010 - a sintetizat noul premier programul de guvernare si rezultatele asteptate

Cu 276 de voturi "pentru" si 135 "contra", guvernul Emil Boc a fost investit pentru un mandat de trei ani, citi au mai ramas pina la urmatoarele alegeri. Asta inseamna ca cel putin 40 de voturi au venit din partea PSD si PNL. "Nu este neaparat un moment de bucurie, ci unul de responsabilitate si munca", a declarat Boc, multumindu-le totodata parlamentarilor din opozitie care au votat in favoarea sa.

In discursul sustinut inaintea votului, Emil Boc afirmase ca, in ciuda perspectivelor "mai bune pentru 2010", anul urmator va fi totusi unul "greu" si ca va trebui sa-si asume masuri "nu neaparat populare", adaugind ca demnitarii trebuie sa dea semnalul restringerii cheltuielilor bugetare. "Am demarat reforme pe care altii nu au avut curajul sa le faca in ultimii 20 de ani", a spus Boc. El nu a uitat sa-i multumeasca fostului vicepremier PSD Dan Nica pentru activitatea sa in Comitetul interministerial de gestionare a fondurilor europene si a aratat ca Guvernul va continua, in 2010, sa simplifice legislatia si procedurile de atragere a fondurilor comunitare.

Imediat dupa vot, ministrii au depus juramintul, iar premierul a convocat Guvernul in sedinta pentru adoptarea proiectului de buget pe 2010.


Geoana contesta un guvern bazat "pe o majoritate constituita prin tradari rasplatite cu portofolii grase"


Discursurile liderilor opozitiei parlamentare au fost deosebit de vehemente impotriva instalarii unui guvern care, pe jumatate, este identic celui demis cu aproape doua luni in urma prin motiune de cenzura. Propunerea unui premier demis anterior de Parlament este o sfidare la adresa legislativului si a romanilor si nu va primi votul social-democratilor, a acuzat liderul PSD, Mircea Geoana, in cadrul dezbaterilor privind programul de guvernare si investitura Cabinetului Boc. El a acuzat constituirea unei majoritati precare "prin tradare" - "o chestiune absolut nefireasca si nedemocratica". Faptul ca aceasta "tradare" este acum rasplatita prin "portofolii grase e o sfidare la adresa bunului simt al romanilor". Liderul PSD a acuzat si existenta unui "plan diabolic de a dirija resursele catre primariile PDL si, eventual, UDMR".


Antonescu vede un pericol la adresa statului de drept


La rindul sau, presedintele PNL Crin Antonescu a avertizat de la tribuna Parlamentului ca democratia si statul de drept se afla in pericol, iar clasa politica si societatea romaneasca nu au suficienta forta pentru a rezista. "Sintem in fata unui pericol pentru statul de drept, pentru democratie, pentru libertate. Si acest pericol e generat nu de un om, nu de camarila sa, nu de un partid, ci de faptul ca restul clasei politice din Romania, restul societatii romanesti nu pare a avea suficienta forta de a rezista si a apara lucruri pentru care, acum 20 de ani, au murit oameni", a afirmat Antonescu.


  • Contre si contraziceri in timpul dezbaterilor


  • Geoana a fost facut "domnul Prostanac" in plen


    Deputatul independent Eugen Nicolicea a cerut in plenul Parlamentului drept la replica pentru declaratiile facute de Mircea Geoana in discursul sau, potrivit carora actualul Guvern rasplateste "tradarea", iar, dupa ce Geoana a refuzat, Nicolicea i-a replicat: "Foarte bine, domnule Prostanac!". Eugen Nicolicea, fost membru PSD, a cerut in mai multe rinduri drept la replica pentru declaratiile facute de Mircea Geoana in timpul discursului sau la tribuna Parlamentului, insa Geoana, care a condus sedinta plenului reunit, a refuzat, fara a explica motivul.


    Antonescu l-a corectat pe Fenechiu


    Presedintele PNL Crin Antonescu a tinut sa afirme la tribuna Parlamentului ca, spre deosebire de ceea ce a spus colegul sau Relu Fenechiu, Ministerul Culturii este alocat unui roman, si nu acest lucru reprezinta o problema a noului Cabinet. Reactia a fost stirnita de interventia deputatului PNL Relu Fenechiu, care sustinuse ca "nu este normal si nu este corect ca cultura romaneasca sa fie condusa de o minoritate in Romania. Am tot respectul pentru domnul Hunor Kelemen, imi este prieten, sint convins ca va face lucururi bune la Ministerul Culturii, dar nu era corect, doar pentru faptul ca Traian Basescu si-a dorit sa-i dea doamnei Udrea Ministerul Dezvoltarii, sa nu dam Cultura unui roman", a comentat Fenechiu. Ulterior, Antonescu a intervenit, mentionind ca este singura data cind va lua apararea noului Guvern Boc. "Unul dintre colegii mei de partid a reprosat actualului Guvern propus ca Ministerul Culturii ar fi trebuit sa revina unui roman. în acest Guvern, Ministerul Culturii are desemnat in fruntea sa un roman. Domnul Kelemen Hunor e la fel de roman ca si mine, ca si noi toti, in sensul cetateniei", a afirmat presedintele PNL.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.