Național

Dupa 20 de ani, nefinalizarea dosarelor Revolutiei reprezinta un esec pentru justitie

Ziarul de Vrancea
23 dec 2009 592 vizualizări
La 20 de ani de la singeroasa "revolutie" din Romănia, doua dosare în privinta persoanelor ucise si ranite în decembrie 1989 nu au ajuns la nici un rezultat - un "esec" pentru justitie, a recunoscut procurorul general Laura Codruta Kovesi într-un interviu pentru AFP

Agentia France Presse reaminteste ca in perioada cuprinsa intre manifestatiile de la Timisoara din 15 decembrie 1989 si executia dictatorului Nicolae Ceausescu, la 25 decembrie, au murit 1.104 persoane si au fost ranite 3.352. Pina la 22 decembrie, armata si fortele de ordine au tras la ordinul lui Ceausescu, dar cea mai mare parte a victimelor, 942, au murit dupa caderea lui Ceausescu. Prin urmare, cine a continuat sa traga?, se intreaba AFP. Frontul Salvarii Nationale, care preluase friiele tarii sub conducerea unui fost aparatcik comunist, Ion Iliescu, a acuzat initial "teroristii". Astazi, anchetele si responsabili din acea perioada precum Petre Roman vorbesc mai degraba despre elemente ale armatei in conditiile unei mari confuzii care domnea pe strazi. în ciuda esecului in aceste doua dosare, Kovesi da asigurari ca justitia a reusit sa sanctioneze o parte dintre cei vinovati: 245 de persoane au fost trimise in fata tribunalelor pentru evenimentele din 1989 - generali, membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist. Unii au fost condamnati la inchisoare pe viata, altii la pedepse de 15 ani. Unii condamnati au fost gratiati totusi de fostul presedinte Iliescu, in anii \'90, noteaza AFP.


Asistenta maternala acuzata ca a ucis un copil in chinuri a primit 22 de ani de inchisoare


Asistenta maternala Marcela Fagarasanu din Bistrita Nasaud, judecata pentru uciderea unui copil de patru ani pe care il avea in plasament, a fost condamnata ieri de Tribunalul Neamt, la 22 de ani de inchisoare si plata unor daune materiale si morale totalizind 115.000 de lei. Sentinta poate fi atacata cu apel. Avocatul mamei copilului, Ingrid Alexandrescu, a declarat dupa pronuntarea instantei ca pedeapsa este prea mica si a anuntat ca va ataca sentinta cu apel. Lucian Rostas, in virsta de patru ani, a murit in 21 august 2008 in urma unei asfixii mecanice, dupa ce a fost hranit fortat de asistenta maternala. în urma necropsiei, medicii legisti au gasit pe corpul copilului numeroase urme de maltratare, arsuri de tigara, urechea taiata si organele genitale sectionate cu o foarfeca.


Deputatii si-au aprobat un buget cu 2% mai mic decit cel din 2009


Deputatii au adoptat ieri "cu larga majoritate", existind 19 voturi impotriva si doua abtineri, bugetul Camerei Deputatilor pentru anul 2010. Secretarul Camerei Deputatilor, Dumitru Pardau, a precizat ca bugetul acestui for pentru anul 2010 reprezinta 98% din cel adoptat initial pentru anul in curs si a subliniat ca suma actuala nu include nici o achizitie de autoturisme.


Suspendarea proceselor in timpul sesizarii Curtii Constitutionale nu va mai fi obligatorie


Camera Deputatilor a adoptat tacit doua proiecte legislative care urmaresc modificarea Legii de functionare a CCR in sensul eliminarii suspendarii de drept a judecarii cauzei in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate. Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a anuntat adoptarea tacita, fiind depasit termenul pentru dezbatere si vot final, a unei propuneri legislative initiate de senatorul UDMT Gyorgy Frunda, care are ca si principala prevedere eliminarea suspendarii de drept a judecarii cauzei in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, decizia cu privire la suspendare raminind la aprecierea judecatorului. Senatorul UDMR arata, in motivarea demersului legislativ, ca in actuala lege a CCR exceptia de neconstitutionalitate are un regim legal diferit fata de celelalte exceptii procesuale, iar procedura de solutionare a acestei exceptii beneficiaza de o reglementare speciala, cu caracter derogatoriu de la dreptul comun, dar ca in derularea acestei proceduri speciale au aparut insa aspecte de ordin practic negative, nedorite de legiuitor, in special referitor la aplicarea dispozitiilor legii privind suspendarea automata a cauzei la instanta de fond ca urmare a formularii acestei exceptii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.