Național

Valentin Ceausescu: I-am spus tatei ca lucrurile trebuie sa se schimbe

Ziarul de Vrancea
21 dec 2009 855 vizualizări
Valentin Ceausescu a declarat pentru Irish Times ca in zilele revolutiei i-a spus tatalui sau ca lucrurile trebuie sa se schimbe.

"Doream ca lucrurile sa se schimbe", spune Valentin, amintindu-si despre o discutie avuta cu tatal sau in acea noapte. "I-am spus ca lucrurile ar trebui sa se schimbe chiar de a doua zi, daca urma sa mai fie o a doua zi". Valentin Ceausescu crede acum ca tatal sau a minimalizat amenintarea la adresa regimului, crezind sa era ceva similar cu o tentativa orchestrata de URSS in 1968 pentru a-l face sa urmeze exact linia Kremlinului. "Dar nu erau numai rusii. Lucrurile erau complet diferite. Tata meu nu mai impunea aceeasi autoritate si nu mai inspira aceeasi incredere poporului ca in 1968", explica Valentin. La 22 decembrie, ciocnirile dintre protestatari si serviciile de securitate escaladau la Bucuresti, iar Nicolae si Elena Ceausescu si-au dat seama ca regimul lor cadea. Au incercat sa fuga, dar au fost arestati.

"In seara aceea am fost dus la o baza militara si am privit la televizor procesul si executia. Eram acolo cu ofiterul la comanda si cu inca unul. Nu m-am uitat la ei. Eram rusinat, rusinat ca sint roman. Nu este vorba cum iti tratezi liderii... Este greu de descris, dar am simtit, in timp ce priveam, ca era un lucru cumva murdar....ca era rusinos sa privesc asa ceva", povesteste Valentin. El a stat la inchisoare opt luni si apoi eliberat, intr-o tara care deja punea sub semnul intrebarii natura reala a "revolutiei" sale. Ca multi alti romani, Valentin Ceausescu crede ca un grup de comunuisti care se opuneau tatalui sau sau doreau sa obtina cistiguri personale au conspirat pentru a lua puterea sub acoperirea protestelor, folosind unitati ale armatei pentru a semana haos in tara, inante de a se prezenta drept "Frontul salvarii nationale". Membri ai FSN si aliatii lor au blocat in repetate rinduri eforturile de a se afla ce s-a intimplat cu adevarat in 1989.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.