Național

Guvernul Boc, cuprins de febra aurului

Ziarul de Vrancea
21 dec 2009 842 vizualizări
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, vrea sa includa proiectul Rosia Montana in programul de guvernare pentru ca acesta sa poata demara cit mai repede n specialistii afirma ca statul are foarte putin de cistigat din afacere, iar UDMR se opune pe motiv ca ar periclita mediul n miza o reprezinta cel mai mare zacamint de aur din Europa, care ar urma sa fie exploatat de canadienii de la Gabriel Resources

Una dintre intrebarile adresate lui Traian Basescu la celebra intilnire cu Mircea Geoana dintre cele doua tururi de scrutin a fost legata de proiectul Rosia Montana. Basescu a raspuns ca se va pronunta abia dupa ce va vedea rezultatul unor studii in deplina desfasurare. Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, nu are insa aceeasi rabdare. "Vreau pornirea acestui proiect cit mai curind posibil", a declarat vineri Videanu, cel care vrea sa-l includa in programul de guvernare. Proiectul prevede organizarea celei mai mari exploatari aurifere din Europa, pentru extragerea unei cantitati de aproximativ 300 tone de aur si 1600 tone de argint. Proiectul ar urma sa se desfasoare pe o perioada de 16 ani. Tehnologia folosita se bazeaza pe extragerea aurului prin tratarea minereului macinat cu solutie de cianura de sodiu. In calitatea de actionar majoritar, firma RMGC va obtine 80% din profit, potrivit conducerii Academiei Romane. Reprezentantii Academiei Romane s-au opus proiectului de la Rosia. Intr-o declaratie data publicitatii in urma cu mai bine de o luna, Academia Romana atrage atentia asupra pericolelor si pagubelor pe care le-ar produce aceasta exploatare.


Un calcul simplu: statul cistiga foarte putin

La cotatiile actuale, aurul si argintul de la Rosia Montana valoreaza aproximatv 10 miliarde de dolari, iar in functie de evolutia preturilor pe viitor, suma poate fi si mai mare. Cit revine din aceasta afacere statului roman? Teoretic, in economie ar intra 4 miliarde de dolari, din care 1,8 miliarde din dividende, redevente, taxe si impozite, plus 2,2 miliarde reprezentind cheltuielile pe care Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) le va face in Romania, sub form a cheltuielilor de exploatare. Daca le scadem din cele $10 miliarde cit pot fi incasate din vinzarea aurului si a argintului, ramine un profit net de cel putin 6 miliarde de dolari, dupa impozitul pe profit si investititiile realizate inainte de inceperea proiectului. Din acest profit net, doar 1,2 miliarde vor reveni statului roman (19,3%), iar RMGC va lua "caimacul", adica 4,5-5 miliarde dolari. Concluzia specialistilor este ca statul roman ar trebui sa renegocieze cota de cota de profit (19, 3%) si nivelul redeventelor (2%).


Costurile de mediu sint imense


Udemeristii au fost cei care s-au opus alaturi de mai multe ong-uri exploatarii zacamintului din Muntii Apuseni de catre firma canadiana Gabriel Resources pe motiv ca folosirea cianurilor si exploatarea in sine ar afecta puternic mediul inconjurator. Maghiarii, care vor detine din nou Ministerului Mediului, prin Laszlo Borbely, nu par incintati nici acum prea mult de idee. Fostul ministru al Mediului din Guvernul Tariceanu, Korodi Attila, spune ca cei care cred ca exploatarea de la Rosia Montana va reusi sa scoata tara din criza economica, se inseala. Asta pentru ca, potrivit liderului maghiar, prima sapa ar putea fi data abia peste patru ani, or, Romania ar trebui sa iasa in criza la anul sau in 2011. Pina atunci insa, compania canadiana va trebui sa-si rezolve problemele pe care le are in justitie cu proiectul. "Din punct de vedere juridic aceasta companie "" Gabriel Resources "" nu si-a indeplinit toate obligatiile asumate", a declarat Korodi. Fostul ministru sustine ca firma canadiana trebuie sa obtina in instanta permisiunea de a continua procesul de evaluare a impactului asupra mediului, unul care poate fi constestat de ong-uri sau de orice persoana.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739425 zile, 3 ore, 25 minute, 28 secunde
bai nesimtitilor!!!nu mai aveti ce fura?acum scoate-ti la vanzare pe nimic si una dintre putinele resurse care ne-au mai ramas?poza lui videanu se potriveste la fix.cred ca am mai vazut-o in DEX la citeste integral
, acum 739425 zile, 3 ore, 25 minute, 28 secunde
Domnul Videanu e hot de mare clasa si tocmai ne-a demonstrat-o!Oare ce suma de bani i-a intrat in buzunare pentru aceasta actiune?!?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.