Național

Prietenul lui Vintu, arestat in Jakarta

Ziarul de Vrancea
4 dec 2009 1148 vizualizări
Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, implicat in megaescrocheria FNI, a fost prins in Indonezia n creierul FNI , Sorin Ovidiu Vintu, recunoaste ca era prietenul lui n Traian Basescu crede ca Vintu s-ar putea sa aiba surprize

Dupa sapte ani de urmarire internationala, fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost capturat la Jakarta. Nicolae Popa este urmarit international, pe numele lui fiind emise in 2002 un mandat de arestare preventiva pentru infractiuni economice, iar in 2009 altul de executare a pedepsei cu inchisoarea. Popa a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia raminind definitiva in 2009. Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Potrivit IGP la data de 18 septembrie 1998, Nicolae Popa, "in calitate de director general al unei societati comerciale a insusit din depozit 65.359 actiuni la valoarea de 25.376 lei/actiune, pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vindute la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi". Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2009 la inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, si Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI. Astfel, Ioana Maria Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu. In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.


"Creierul FNI" a scapat de audieri in dosarul FNI


In procesul FNI, Curtea de Apel Bucuresti - ca instanta de apel - a renuntat la audierea lui Sorin Ovidiu Vintu, intrucit acesta nu s-a prezentat in fata instantei, in pofida citatiilor de aducere cu mandat de la judecatori, iar instanta a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces. Cea care ceruse audierea lui Sorin Ovidiu Vintu a fost Ioana Maria Vlas, aceasta sustinind ca omul de afaceri a fost scos de sub urmarire penala in rechizitoriul intocmit de Ministerul Public, desi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investitii. Vlas mai sustinuse ca Vintu ar trebui sa aiba cel putin calitatea de instigator sau de complice.


Vintu: "Era prietenul meu; e victima manipularii in cazul FNI"

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a declarat, ieri, referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, ca ii pare rau, pentru ca acesta era prietenul sau si ca il considera nevinovat, victima "manipularii uriase" in cazul FNI. "Era prietenul meu. Evident ca imi pare rau", a comentat Vintu arestarea apropiatului sau. Omul de afaceri considera ca Popa este victima unei manipulari, calificind drept "o porcarie" contextul in care Popa a fost pus sub invinuire. "Fereasca Dumnezeu! A fost o porcarie la vremea aceea. Din nefericire, a cazut victima acestei manipulari uriase", a fost replica omului de afaceri la intrebarea referitoare la vinovatia lui Nicolae Popa. Vintu a precizat ca manipularea la care se refera este FNI.


Basescu despre Vintu: S-ar putea sa aiba surprize!

Intrebat ce crede despre afirmatia presedintelui Traian Basescu, care, la un post de televiziune, a declarat ca ar putea fi surprize in cazul FNI, Vintu a comentat: "stie cineva in Romania ce e in capul domnului Basescu? De unde dracu sa stiu eu?". Presedintele Traian Basescu a explicat, intr-o emisiune transmisa, miercuri, ca, probabil, cind Sorin Ovidiu Vintu a vorbit despre "conducerea cretina" din ultimii ani s-a referit la faptul ca "nu mai merge FNI-ul, nu mai merge afacerea cu TVA-ul". La remarca unuia dintre prezentatori, ca persoana vizata de seful statului nu a intrat in puscarie, ci a intrat altcineva in locul acesteia, Basescu a raspuns: "S-ar putea sa aiba surprize!".



Arestarea lui Nicolae Popa arata ca se stringe latul in jurul lui Vintu


Geoana a primit miercuri ultimele indicatii de la Vintu


Mircea Geoana s-a intilnit miercuri cu Sorin Ovidiu Vintu, putin dupa miezul noptii, rezulta dintr-un set de fotografii primite ieri la redactia HotNews.ro. In fotografii se vede cum Geoana intra noaptea in resedinta omului de afaceri. Contactat de HotNews.ro, Vintu a declarat ca refuza sa faca orice declaratie pina pe 7 decembrie. Mircea Geoana a admis, intr-un interviu acordat ziaristului Catalin Tolonan, ca s-a intilnit, in trecut, de doua sau trei ori cu Vintu cu care a vorbit despre "sistemul financiar bancar din Romania". Geoana a mai facut citeva marturisiri: "Nu-mi place domnul Vintu. Aici sint de acord cu domnul Basescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vintu. Mi se pare si malefic si putin cam turbulent."Atunci, ce cauta presedintele PSD, la SOV acasa, cu o seara inaintea intilnirii cu Traian Basescu?






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 1 ora, 59 minute, 50 secunde
Popa arestat in Jakarta ? ati verificat din cate surse, unde, cine zice ? incercati mai degraba la SINGURA INSTITUTIE care va poate CONFIRMA SAU NU stirea - se cheama INTERPOL ! incercati si la citeste integral
, acum 739405 zile, 1 ora, 59 minute, 50 secunde
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat azi ca Nicolae Popa NU FIGUREAZA in evidentele lor ca detinator de pasaport diplomatic sau de serviciu, asa cum sustine Traian Basescu. Asadar, care ar fi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.