Național

Antonescu si Geoana si-au prezentat contractul:

Ziarul de Vrancea
26 nov 2009 660 vizualizări
Un acord "altfel" incheiat fara negocieri pe functii Semnata in absenta premierului propus, Klaus Johannis, intelegerea dintre cele doua partide prevede sprijinirea candidatului PSD in schimbul sustinerii unor principii liberale in viitorul program de guvernare

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat ieri acordul semnat impreuna cu liderul PSD Mircea Geoana ca fiind altfel decit cele incheiate pina in prezent, deoarece nu a fost incheiat la sfirsitul unor zile si nopti de negocieri pentru functii. "Sint optimist in legatura cu sansele de a realiza acest acord in spiritul si litera lui, de a incepe dupa 6 decembrie, cu un nou presedinte, cu o noua formula politica, (...) sint optimist pentru ca din capul locului acest acord s-a incheiat altfel decit cele pe care in asemenea imprejurari le-ati cunoscut pina acum", a spus Antonescu. Liderul PNL a adaugat ca acordul "nu a venit la capatul unor zile si nopti de negocieri pentru functii, ministere, pentru pozitii de putere".

La rindul sau, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca semnarea acordului politic cu PNL nu este un "troc politic" pentru impartirea de functii sau pentru "vinzarea de voturi" si i-a multumit lui Crin Antonescu. Geoana a precizat ca fortele politice din societate trebuie sa-si adune eforturile pentru a instala un Guvern cu Klaus Johannis in functia de premier, pina la Craciun. "împreuna cu Crin Antonescu dorim sa fim garanti ai unui alt mod de a face politica", a adaugat Geoana.

Acordul de colaborare intre cele doua partide, semnat ieri de presedintii PSD si PNL, Mircea Geoana si, respectiv, Crin Antonescu, prevede ca liberalii il vor sustine pe liderul PSD in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. In ceea ce-l priveste, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se declara "onorat" sa conduca Guvernul dupa al doilea tur de scrutin si saluta colaborarea PSD-PNL, mentionind ca, desi nu se afla in tara, este in contact cu liderii politici de la Bucuresti "pentru a parafa toate detaliile".


Ce se negociaza


Documentul semnat ieri mentioneaza opt "principii care stau la baza guvernarii comune":

- reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei;

- o guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate in urma dezvoltarii economice;

- transparenta si eficienta in cheltuirea banului public;

- respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor individuale (dreptul la initiativa economica, dreptul la sanatate, dreptul la educatie, la protectie sociala, la un mediu sanatos);

- respectarea prevederilor Pactului pentru Justitie; descentralizarea si depolitizarea administratiei publice; sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici);

- modernizarea agriculturii si a satului romanesc.

Cele doua formatiuni semnatare ale acordului au enumerat si cinci obiective comune pe care si le asuma: "scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala; refacerea solidaritatii si increderii intre romani; asigurarea unei guvernari care sa determine o dezvoltare echilibrata a Romaniei; refacerea prestigiului international al Romaniei si promovarea unei politici externe in beneficiul romanilor; reluarea dialogului si cooperarii intre puterile statului, intre Guvern si partenerii sociali".


  • Boc vede in acordul PSD-PNL pasaportul lui Traian Basescu pentru al doilea mandat


  • Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, ieri, ca incheierea acordului politic intre PSD si PNL reprezinta pasaportul lui Traian Basescu pentru al doilea mandat la Cotroceni, fiind un acord pentru tranzactionarea voturilor romanilor, cu unicul scop al impartirii bunurilor tarii care au ramas de privatizat. El a spus ca prin acest acord s-a semnat certificatul de deces al cotei unice si ca PSD si PNL doresc sa mareasca taxele pentru a-si pastra privilegiile, pensiile parlamentarilor si pentru a pastra Parlamentul bicameral, fara reducerea numarului parlamentarilor.


  • Candidatul PDL a pierdut sprijinul tatarilor dupa ce a declarat ca a crestinat un musulman


  • Uniunea Democrata Tatara (UDT) recomanda musulmanilor sa il voteze pe Mircea Geoana in turul al doilea al prezidentialelor, conform unui comunicat care mentioneaza ca Uniunea este deranjata de afirmatia lui Traian Basescu privind fapta frumoasa pe care a facut-o cind a crestinat un musulman. "Am asteptat o reactie de la organizatiile mai vechi si poate mai in masura decit noi in legatura cu cea mai «frumoasa» fapta a domnului presedinte Traian Basescu: «...am crestinat un copil musulman!» care desi «prinde» foarte bine la electoratul roman si poate chiar este laudabila din punct de vedere ortodox ne deranjeaza. Uniunea Democrata Tatara intreaba daca oare a fi ortodox inseamna a fi superior unui musulman si pe baza caror criterii se poate face aceasta apreciere. Seful statului a afirmat, vineri, in confruntarea electorala organizata de IPP, raspunzind unei intrebari, ca cea mai frumoasa fapta din viata lui este crestinarea unui copil musulman.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.