Național

Romanii au votat pentru desfiintarea Senatului

Ziarul de Vrancea
23 nov 2009 490 vizualizări
Prezenta de 50,16% la urne indica validarea referendumului n potrivit sondajelor, intre 82 si 87% dintre romani au votat pentru reducerea numarului de parlamentari si 74-76% pentru Parlament unicameral

Referendumul pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari a fost validat, prezenta la vot fiind la ora inchiderii urnelor de peste 50,16 %, a anuntat Biroul Electoral Central (BEC). Mai exact, pentru ca opinia majoritatii alegatorilor sa fie luata in considerare si referendumul sa fie validat de catre Curtea Constitutionala trebuie sa se prezinte la urne un numar de 9.173.699 persoane din cei 18.347.397 alegatori inscrisi in listele electorale. Cifrele difera in functie de institutul de sondare. Potrivit Insomar, 85,4% dintre romani au votat pentru reducerea numarului de parlamentari si 76,5% pentru unicameral, in timp ce CURS da aproximativ aceleasi cifre: 87,43% dintre votanti au optat pentru reducerea numarului de parlamentari si 77,4% pentru unicameral. La fel, CSOP estimeaza ca 82% din votanti au optat pentru reducerea numarului de parlamentari si 74% pentru unicameral. Presedintele Traian Basescu a fost singurul care a salutat rezultatul referendumului. "Este o victorie deja obtinuta de romani impotriva unei clase politice care nu a vrut sa raspunda de bunavoie solicitarilor romanilor", a spus Basescu. El a spus ca Parlamentul va trebui ca, imediat dupa validarea rezultatului scrutinului, sa convoace de urgenta Comisia pentru revuzuirea Constitutiei. Dupa ce primeste de la Biroul Electoral Central rezultatele centralizate la nivel national, Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia. Potrivit Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, Curtea Constitutionala publica rezultatul referendumului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.


Ne asteapta un nou referendum


Reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane presupune modificarea ulterioara, de catre Parlament, a Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. în cazul propunerii de trecere de la Parlament bicameral, cum este in prezent, la Parlament unicameral, aceasta nu poate deveni obligatorie indiferent daca pragul de voturi favorabile este atins, deoarece vizeaza modificarea Constitutiei, pentru care este prevazuta o altfel de procedura. Pentru modificarea Constitutiei trebuie sa fie organizat un "referendum national pentru revizuirea Constitutiei", consultarea populara care a avut loc ieri, 22 noiembrie, fiind doar un "referendum national referitor la probleme de interes national". Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Modificarea legii fundamentale este definitiva numai dupa aprobarea ei prin referendum national pentru revizuirea Constitutiei, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. în cazul referendumului privind revizuirea Constitutiei, obiectul si data referendumului national se stabilesc prin lege.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.