Național

Scandal sexual si spionaj pe axa Budapesta - Bucuresti

Ziarul de Vrancea
25 aug 2005 659 vizualizări
O spioana romanca ar fi avut relatii intime cu trei ministri ungari in favoarea UDMR

Cotidianul „Magyar Nemzet“ (MN) sustine ca a o presupusa agenta a serviciilor secrete romanesti a fost deconspirata, impreuna cu sotul ei, din Ungaria. Femeia se pare ca ar fi avut realatii intime cu trei dintre ministrii ungari. Spioana ar fi Ildiko Szatmari, fost functionar in Ministerul roman al Educatiei, iar sotul - Tibor Szatmari, fost consilier al lui Marko Bela. Unul dintre cei trei ministri implicati ar fi fostul sef al Oficiului pentru Maghiarii de Dincolo de Granite, Jozsef Balint-Pataki. MN sustine ca povestea agentului roman se regaseste intr-un raport al serviciilor secrete de anul trecut si ca initial oficialii de la Budapesta ar fi intocmit un dosar penal pe numele femeii, insa s-a renuntat la trimiterea ei in fata justitiei. Sursa citata relateaza ca serviciile secrete ungare au aflat ca Ildiko Szatmari lucreaza ca agent pentru serviciile secrete romane dupa ce acesteia i-au fost ascultate convorbirile telefonice. Ziarul sustine, de asemenea, ca relatia dintre ea si fostul presedinte al Oficiului, Jozsef Balint-Patakiera, era de notorietate. Fostii colegi ai femeii povestesc ca Ildiko Szatmari ar fi actionat, in cadrul Oficiului, pentru incetinirea transferului de fonduri catre maghiarii din afara Ungariei si pentru directionarea fondurilor catre universitatile din Romania, unde se preda limba maghiara. Mai mult, MN sustine ca fostul presedinte al Oficiului, cu rang de secretar de stat, i-a asigurat lui Szatmari Tibor un imobil, cu logistica aferenta. In biroul lui Balint-Patakiera s-ar fi aflat si o linie directa cu Guvernul ungar. Totodata, cotidianul furnizeaza mai multe informatii despre principalii actori ai scandalului. Fostul sef al Oficiului pentru Maghiarii de Dincolo de Granite, Jozsef Balint-Patak s-a nascut pe 8 mai 1953, in localitatea Bonchida (judetul Cluj). Studiile si le-a facut in Cluj-Napoca, unde a absolvit Liceul "Istvan Bathory" si Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai". Ildiko Szatmari a lucrat in perioada 1996-2000 in Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca inspector de specialitate, in cadrul Directiei generale de invatamint pentru minoritati. Potrivit informatiilor publicate de MN, dupa ce s-a stabilit in Ungaria, aceasta a lucrat si in Ministerul ungar al Invatamintului, in perioada iulie 2002 - martie 2004. Raportul serviciilor secrete ungare arata ca agenta ar fi fost angajata la Oficiul pentru Maghiarii de peste Granita, unde se pare ca ar fi avut o relatie cu fostul director, Balint-Pataki Jozsef. Acesta a demisionat din functie in iulie 2005, invocind probleme de sanatate si sustine ca pina la aceasta data cazul de spionaj nu aparuse.

Tibor Szatmari a promovat rapid in UDMR, ajungind consilier pentru probleme de politica externa al presedintelui UDMR, Marko Bela, si Sef al Biroului de presa al Uniunii. Secretarul de stat pentru securitate nationala in Ministerul ungar al Apararii, Toth Andras, a negat, intr-o emisiune televizata, ca ar exista date care sa confirme relatia dintre presupusa spioana din Romania cu un fost si un actual ministru. De asemenea, si sotii Szatmari neaga cu fermitate ca ar fi avut orice legatura cu serviciul de informatii din Romania. Serviiciile secrete de la Bucuresti, SRI si SIE, au refuzat sa comenteze acest caz, iar liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca din decembrie anul trecut a intrerupt orice relatie cu Tibor Szatmari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.