Național

Hayssam planuieste alte rapiri

Ziarul de Vrancea
25 aug 2005 544 vizualizări
Dezvaluiri senzationale la înalta Curte de Casatie si Justitie in cazul Omar Hayssam. Procurorii au adus dovezi conform carora sirianul ar fi intentionat sa evadeze din arest, iar avocatii apararii l-au acuzat pe Mohamad Munaf, partenerul de afaceri al sirianului, ca ar fi fost implicat si în alte rapiri în Irak.

Omar Hayssam pune la cale o noua rapire si intentioneaza sa evadeze, au ieri sustinut procurorii parchetului general in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, motivind in acest fel ultima cerere de prelungire a mandatului de arestare emis pe numele sirianului in dosarul rapirii jurnalistilor. în urma cu doua zile, anchetatorii au interceptat un bilet pe care Omar Hayssam voia sa il trimita familiei. Instructiunile pregatite pentru cei dispusi sa le puna in aplicare au fost scrise in limba araba si ascunse in minerul unei genti din celula in care este inchis Omar Hayssam. Prin acesta, Omar le cerea fratilor sa se "sacrifice" si sa "ia asupra lor" fapta de terorism de care este acuzat sau "sa recurga la celalalt plan si la «solutionarea prin forta si amenintare, anume schimbul», despre care s-a mai discutat", a sustinut procurorul, in motivele cererii de prelungire a mandatului lui Omar. "Conform planului, fratii inculpatului Omar Hayssam urma sa ia legatura cu baietii «de acolo», pentru a ajunge «acolo» cit mai repede cu putinta. In eventualitatea in care unul dintre frati ar fi fost dispus sacrificiului, liber Omar Hayssam ar fi dispus o actiune de forta si sa ceara «un schimb» (eventual sa realizeze o noua rapire)", sustine acuzarea, in motivele de prelungire de mandat, document semnat de procurorii Ciprian Nastasiu si Adriana Cristescu, care au fost la Bagdad, la sfirsitul lunii iulie, la Bagdad.

Procurorii au decriptat mesajul lui Omar, asa ca ieri la Curtea de Apel omul de afaceri a fost escortat de o armata de ofiteri mascati inarmati pina in dinti.


Omar: "Munaf a fost implicat si in alte rapiri"

Suparat pe articolele de presa incriminatorii, Omar Hayssam a cerut ieri judecatorilor desecretizarea ultimei parti a sedintei de judecata. în acest fel, a sustinut sirianul, jurnalistii pot relata nedistorsionat ceea ce spune el despre rapire. Instanta a fost de acord, asa ca pentru prima data de la deschiderea acestei anchete, Omar Hayssam a vorbit despre rapire de fata cu jurnalistii, dar nu a dorit sa fie filmat. "Nu ma fac vinovat de nimic in legatura cu rapirea. Eu sint vinovat ca am avut incredere in oameni. Nu asi fi facut nimic rau lui Marie Jeanne pentru ca o cunosc de multi ani, il stiu si pe tatal ei si nu puteam face ceva rau familiei ei. Va rog verificati activitatea lui Munaf. O sa vedeti ca stie multe lucruri si ca a mai fost implicat in actiuni de rapire", a spus Omar. Declaratia lui Omar vine la 2 zile dupa ce s-a aflat faptul ca Mohamad Munaf ar fi aruncat toata vina rapirii in spatele sirianului. Munaf a spus anchetatorilor romani care l-au audiat la Bagdad ca Omar Hayssam a pus la cale rapirea si ca initial acesta dorea sechestrarea senatorului PSD Vasile Ion. De asemenea, Munaf face referire la relatia de amicitie pe care ar fi avut-o Omar Hayssam cu Viorel Hrebenciuc, in schimbul rezolvarii problemelor pe care sirianul le avea cu autoritatile de la Bucuresti. In data de 26 iulie la audierile de la Bagdad Munaf a declarat ca Hayssam i-a dat acestuia 700.000 de dolari. Dosarul in care Omar Hayssam este acuzat de terorism este aproape de final. Saptamina viitoare vor fi audiati Petre Mihai Bacanu si Dan Dumitru, sefii celor trei jurnalisti rapiti in Irak. Pina la sfirsitul lunii septembrie, anchetatorii romani vor mai pleca o data la Bagdad pentru a-i prezenta materialul de urmarire penala lui Mohamad Munaf, iar apoi vor trimite dosarul spre solutionare înaltei Curti de casatie si Justitie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.