Național

Germania impinge aderarea Romaniei dincolo de 2008

Ziarul de Vrancea
24 aug 2005 549 vizualizări
Romanii eurofili primesc un nou bobirnac din partea elitelor germane. Aderarea Romaniei la UE este prematura in 2007 sau 2008, potrivit unui oficial CDU.

Inceputul campaniei electorale din Germania aduce nori negri la orizontul Romaniei. In goana dupa electorat, principarii actori politici germani sfisiie in bucati proiectul Bucurestiului de a adera in 2007 la Uniunea Europeana. In schimb, autoritatile romane mizeaza pe faptul ca Bruxelles-ul nu are un plan B in eventualitatea in care ratam aderarea.


Vremea cind Germania era una dintre cele mai aprige sustinatoare ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a apus de mult. Campania electorala creeaza acum un context propice pentru dezvoltarea atitudinii eurosceptice, atit la nivelul politicienilor aflati la putere, cit si la cei din opozitie. Surpriza a verii a constat in schimbarea in opinii a cancelarului Gerhard Schroeder, pina acum unul din cei mai importanti aliati ai Romaniei, care mentiona saptaminile trecute o eventuala aminare a aderarii noastre. Insa marii campioni ai romanoescepticismului au fost si au ramas conservatorii germani, aflati acum in opozitie, dar cu mari sanse sa preia friiele puterii in septembrie. Pentru Angela Merker, liderul conservatorilor, extinderea UE este extrem de deplasata, in conditiile politice actuale. Aceeasi parere o are si Guenther Beckstein, ministru de Interne in landul Bavaria, controlat de conservatorii din CDU, si unul dintre favoriti pentru ocuparea functiei de ministru federal de Interne in cazul unei victorii a CDU in alegerile din septembrie. Beckstein considera ca ceea ce se poate invata din referendumurile din Franta si Olanda aeste faptul ca extindere rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE. Mai mult, Beckstein sustine ca pentru aderarea cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei "1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prea devreme". Pe de alta parte, el si-a exprimat insa sustinerea pentru extinderea din 2004 a Uniunii Europene, prin primirea a zece noi membri, in principal din rindul fostelor state comuniste din Europa Centrala si de Est. "Extinderea spre est de la 1 mai 2004 a fost corecta", a spus Beckstein.


Romania, privita prin lentila germana

Imaginea Romaniei in fata opiniei publice germane a fost foarte bine surprinsa de un comentariu al cotidianului "Die Zeit" la inceputul lunii august. Descrierea Romaniei in culorile saraciei si coruptiei este desavirsita in articol de o statistica dureros de realista. "Doar doua procente din romani traiesc la nivelul la care traiesc astazi germanii, 20% la nivelul la care se aflau germanii in 1965, iar 50% la nivelul din 1955. Restul traiesc in conditiile Germaniei din 1880", declara un oficial german, citat de "Die Zeit".


Romania va pierde 2 miliarde euro in cazul aminarii aderarii

De la Bucuresti, autoritatile romane incearca sa ne pregateasca pentru ce e mai rau. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu a mentionat prompt care va fi cel mai mare dezavantaj al aminarii aderarii la UE - pierderi de peste 2 miliarde de euro reprezentind totalul contributiilor Uniunii la procesul de reforma din Romania. Totusi, autoritatile mizeaza pe faptul ca oficialii UE nu au un plan B in eventualitatea in care Romania si Bulgaria nu se vor integra la 1 ianuarie 2007. "Nici macar birocratia de la Bruxelles nu a luat in calcul integrarea Romaniei si Bulgariei in 2008. Exista o incredere foarte mare ca cele doua state isi vor indeplini obiectivele astfel incit sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007", a declarat Ungureanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.