Național

UE regleaza cantitatea de otrava din alimente

Ziarul de Vrancea
23 aug 2005 578 vizualizări
Aditivii folositi in alimente sau cei care acopera citricele, dar si dezinfectantele pentru apa potabila nu vor mai putea fi utilizate daca nu indeplinesc normele UE.

Aditivii folositi in alimente sau cei care acopera citricele, dar si dezinfectantele pentru apa potabila nu vor mai putea fi utilizate daca nu indeplinesc normele UE. O hotarire de guvern stabileste ca, inainte de a intra pe piata romaneasca, aceste produse vor fi verificate de o Comisie Nationala pentru Produse Biocide, care va functiona pe linga Ministerul Sanatatii. "Aceste biocide sint de fapt otravuri, omoara tot ce este viu. Unele sint selective si au mai putine efecte nocive, altele omoara tot. Asupra sanatatii omului efectele pot aparea si dupa ani de zile", explica directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, Gheorghe Mencinicopschi. Vor fi de acum verificati toate substantele care pot afecta sanatatea omului, de la aditivii alimentari care sint dati pe suprafata citricelor ca sa nu mucegaiasca si care risca sa intre in contact cu pulpa fructului, pina la detergenti. Pe linga sanatatea oamenilor, biocidele afecteaza si mediul inconjurator, cum este cazul anumitor pesticide folosite in agricultura. O alta reglementare aprobata a actului normativ este aceea ca produsele biocide vor fi plasate pe piata numai daca au eticheta in limba romana. In plus, orice forma de publicitate va fi insotita de avertizari de genul: "Utilizati produsele biocide cu atentie. Inainte de utilizare, cititi eticheta". Producatorii si distribuitorii care declara date inexacte si incomplete despre aceste produse, care le catalogheaza si le eticheteaza gresit risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 20.000 de lei noi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.