Național

Legea stocarii datelor a fost declarata neconstitutionala

Ziarul de Vrancea
9 oct 2009 537 vizualizări
Firmele de telefonie mobila si cele furnizoare de acces la reteaua internet nu mai sint obligate sa retina datele personale ale utilizatorilor vreme de sase luni

Legea nr. 298/2008 a stocarii datelor a fost declarata neconstitutionala. CCR a luat in discutie, ieri, exceptia invocata de Comisariatul pentru Societate Civila in cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange. Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civila a chemat in instanta compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice. "Am solicitat prin ordonanta presedintiala ca pirita (n.r. Orange) sa fie obligata sa respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem sa ridicam exceptia de neconstitutionalitate si sa transferam procesul la Curtea Constitutionala, cerand Curtii anularea legii", declara Ioan Prodan in februarie.

în exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare.

Legea 298/2008 are la baza o directiva europeana. Directiva europeana, pe care statele membre au obligatia de a o transpune in legislatia proprie, prevede ca furnizorii de internet si telefonie sa stocheze aceste informatii timp de sase luni, pentru cazul in care ele ar fi necesare in anchete penale sau pentru combaterea terorismului. Majoritatea guvernelor europene si Parlamentul European aprobasera masura, dar Irlanda, sustinuta de Slovacia, a contestat-o afirmind ca baza juridica a acesteia ar fi trebuit sa fie alta. Irlanda a pierdut, insa, la Curtea Europeana de Justitie.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a afirmat ieri ca, inca de la adoptarea legii de stocare a datelor, a considerat ca va ingreuna activitatea procurorilor si ca, odata declarata neconstitutionala, spera ca proiectul de modificare a Legii 298 va fi promovat repede.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.