Național

Romania, locul 63 in clasamentul privind dezvoltarea umana

Ziarul de Vrancea
6 oct 2009 685 vizualizări
Romania s-a mentinut in acest an in categoria tarilor cu nivel ridicat de dezvoltare umana, ocupind pozitia 63, dar a inregistrat un regres fata de raportul precedent, cind se afla pe locul 60.

Indexul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) realizeaza un clasament care include 182 de state, pe baza unor criterii ca speranta de viata, produsul intern brut pe cap de locuitor, rata de alfabetizare si gradul de scolarizare. Statele plasate intre pozitiile 1-70 sint incluse in categoria tarilor cu nivel ridicat de dezvoltare umana, cele aflate pe locurile 71-155 in cea a tarilor cu nivel mediu, iar restul au un nivel scazut de dezvoltare umana. Potrivit indexului, Norvegia este tara cea mai atractiva, in timp ce Nigerul se afla pe ultimul loc. Indexul pe 2009 se bazeaza pe datele din 2007. Norvegia, Austria si Islanda sint printre tarile cu cele mai ridicate standarde de viata, in timp ce Afganistanul si Sierra Leone sint in coada clasamentului. Romania se claseaza pe locul 63, cu un indice calculat de 0,837, in usoara crestere de la 0,813 puncte in urma cu un an.

In cazul Romaniei, speranta de viata la nastere a crescut de la 71,9 ani la 72,5 ani, iar produsul intern brut pe locuitor, in functie de paritatea puterii de cumparare, se situeaza la 12.369 de dolari. Rata de alfabetizare a fost, in 2007, de 97,6 la suta, iar rata de scolarizare de 79,2 la suta, fata de 76,8 la suta in raportul precedent. Bulgaria devanseaza Romania, situindu-se pe locul 60, iar Slovenia, cu un index de 0,929, este statul din Europa Centrala cel mai bine plasat in clasamentul PNUD, ocupind pozitia 29, urmata de Cehia - 36, Estonia, Polonia, Slovacia si Ungaria, care ocupa locurile de la 40 la 43, cu indexuri cuprinse intre 0,883 si 0,879. Bulgaria se claseaza anul acesta deasupra Romaniei, pe pozitia 61, iar Republica Moldova pe 117, numarindu-se printre tarile cu un index mediu de dezvoltare. Ucraina intra in aceeasi categorie, ocupind pozitia 85. Rusia se afla pe locul 71.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.