Național

Greva care nu a rezolvat nimic

Ziarul de Vrancea
6 oct 2009 770 vizualizări
Boc nu renunta la cele zece zile fara plata, dar ar accepta o lege unitara a salarizarii propusa de sindicalisti, daca se incadreaza in limita fondurilor bugetare n Geoana spune ca Basescu ar planui prin Legea salarizarii unitare concedierea a 20% din bugetari

Peste 750.000 de salariati din invatamint, sanatate, administratie publica si politie au paralizat ieri Romania, in cea mai mare greva generala de dupa 1989. Intrati in greva in semn de protest fata de asumarea Guvernului a raspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educatia si acordarea concediului fara plata, sindicalistii au reusit sa obtina ieri o intilnire la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc. Intrevederea nu a rezolvat nimic. Premierul Emil Boc le-a atras atentia sindicalistilor ca, daca nu se gaseste intelegere in ce priveste acordarea celor zece zile de concediu fara plata, exista riscul punerii in pericol a platii pensiilor si salariilor. "Nu avem probleme cu plata salariilor si pensiilor in 2009 si 2010, insa daca nu gasim intelegere in ce priveste dialogul putem pune in pericol plata acestora", a avertizat Boc. Premierul a spus ca aplicarea prevederii privind cele zece zile de concediu fara plata nu va afecta modul de calcul la stabilirea salariilor pe 2010 si nici pensiile si vechimea in munca. Emil Boc s-a aratat dispus sa promoveze o noua forma a Legii unitare de salarizare propusa de sindicalisti daca acestia se pun de acord si semneaza o noua ierarhizare a grilelor in limita fondurilor bugetare. "Le-am propus ca, daca ei intr-o saptamina sau o luna vin cu o noua ierarhizare a grilelor, insa sa se incadreze in banii pe care ii avem, si o semneaza , eu sint dispus sa o promovez", a spus Boc. Premierul a spus din nou ca salariile bugetarilor nu se vor reduce odata cu aplicarea Legii salarizarii, negind totodata informatia ca veniturile profesorilor ar scadea cu 40%.


Basescu despre Legea salarizarii: Daca toata lumea este nemultumita egal, este o lege echitabila


Presedintele Traian Basescu crede ca Legea salarizarii unitare este echitabila, pentru ca ea nemultumeste in mod egal pe toata lumea, iar Guvernul va trebui sa urmareasca in continuare reformarea statului. "Vedeti ca legea nemultumeste pe toata lumea, dar daca toata lumea e egal nemultumita inseamna ca este o lege care a pus capat la ceva, abuzurilor. Pentru ca nu exista nicio categorie multumita de cum arata noua lege a salarizarii", le-a spus seful statului oamenilor de afaceri straini, vorbind despre masurile guvernamentale. Presedintele a mai apreciat ca nemultumirea generala este semn al echitatii legii, si ca, in conditiile in care pe marginea acestui act normativ "s-a fabulat foarte mult", rolul autoritatilor in viitor trebuie sa fie un "efort de explicare".


Geoana: Basescu vrea sa concedieze 20% dintre bugetari


Mircea Geoana a declarat ieri ca vrea "sa atraga un semnal de alarma cu privire la planul real" pe care Traian Basescu l-ar avea prin Legea salarizarii unice, respectiv concedierea a 20% din salariatii publici, presedintele PSD transmitind sindicalistilor ca formatiunea e dispusa sa modifice legea. "PSD, astazi in opozitie, vrea sa traga un semnal de alarma cu privire la planul real pe care domnul Traian Basescu l-a enuntat deja, ca in spatele acestei legi de salarizare sa existe un plan de reducere cu 20%, prin concedierea a 20% din salariatii publici din Romania", a afirmat Geoana, comentind greva generala din sectorul bugetar. De asemenea, Geoana a apreciat ca "un astfel de proiect este inacceptabil, profund gresit din punct de vedere economic si profund nedrept din punct de vedere social". "PSD lanseaza o invitatie pentru un dialog structurat cu reprezentantii sindicatelor, sintem dispusi sa operam modificarile in cadrul acestei legi (a salarizarii, n.r.) in intervalul de sase luni pe care-l avem in acest moment la dispozitie", a mai declarat presedintele PSD.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739418 zile, 14 ore, 53 minute, 42 secunde
Poate il concediaza cineva si pe Basescu et comp.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.