Național

Romănia intra astazi in greva generala

Ziarul de Vrancea
5 oct 2009 757 vizualizări
Spitalele vor acorda doar asistenta minima, iar profesorii nu vor intra la ore n actiunea grevista va fi continuata miercuri cu proteste de strada

Peste 800.000 de salariati din administratia publica, sanatate si invatamint isi vor inceta astazi activitatea. Vor fi inchise directiile generale de finante publice, administratiile financiare, directiile de colectare taxe, casele de pensii si somaj, primariile si vamile. în unele scoli, gradinite si crese se va asigura doar supravegherea copiilor, dar nu se vor face lectii. Din administratia publica vor fi paralizate pe parcursul zilei consiliile judetene, prefecturile, casele de pensii, directiile de asistenta sociala, garda de mediu, inspectoratele de munca, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, directiile de statistica, directiile de cultura, birourile de evidenta persoanelor, politia comunitara, protectia consumatorilor, trezoreriile si directiile generale de finante.

Potrivit presedintelui Aliantei Nationale a Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, protestul de astazi este cea mai mare greva generala din istoria Romaniei moderne. Spitalele nu vor face internari pentru cazurile curente, iar urgentele vor fi asigurate de medicii care nu sint membri ai SANITAS. Politistii vor lucra, insa cu banderole albe pe mina, a anuntat presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Paraschiv Toader.

"Nu se va lucra in nici o institutie bugetara, singurii care isi vor indeplini sarcinile de serviciu sint politistii si cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenta, care, prin lege, nu isi pot intrerupe activitatea. Ei vor purta o banderola alba pe brat in semn de protest", a mentionat seful Federatiei Sindicatelor Libere din învatamint (FSLI), Aurel Cornea. Elevii care vor veni la scoala vor fi supravegheati, la fel se va intimpla si in crese si internate, unde se va asigura si masa zilnica. De altfel, profesorii si-au anuntat elevii, inca de vineri, sa nu se prezinte astazni la scoala.


Protestatarii spun ca le scad salariile, guvernantii sustin contrariul


Sindicatele care fac parte din Aliata Bugetarilor numara peste 800.000 de membri din cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din Romania. Acestea sint FSLI, Federatia Alma Mater si Federatia "Spiru Haret", din sistemul de educatie, Federatia Sanitas, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica "Publisind", Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor din Munca si Solidaritate Sociala, Federatia Nationala a Statisticienilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si Sindicatul National al Politistilor.

Desi guvernantii au dat asigurari in mai multe rinduri ca nici un salariu nu va scadea, sindicalistii sint nemultumiti de reducerea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de 10 zile a salariatilor din domeniul public in perioada octombrie - decembrie 2009 si de concedierea unui numar mare de salariati anuntata pentru anul 2010. Alianta Bugetarilor a stabilit un amplu calendar de proteste, greva generala de astazi fiind urmata de proteste de strada programate sa aiba loc, miercuri, in Capitala.



Politistii protesteaza umar la umar cu manifestantii


Peste o mie de politisti se vor afla miercuri in fata Guvernului. Nu pentru a asigura ordinea publica la mitingul programat de sindicate, ci pentru a protesta alaturi de ceilalti bugetari. Afiliati la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (ASNPPC), politistii vor participa la mitingul organizat pe 7 octombrie de Alianta Bugetarilor, nemultumiti de legea salarizarizarii unice. "Actuala forma a legii salarizarii unice nu multumeste pe nimeni si trebuie neaparat rediscutata", spune Marin Gruia, presedintele ASNPPC. Alte puncte ridicate de sindicalisti sint majorarea pensiilor, asigurarea protectiei lucratorilor, dezvoltarea economiei nationale, noi locuri de munca stabile si salariul minim pe economie garantat, de 740 de lei in anul 2010 si 1300 de lei in anul 2014.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.