Național

Cine a intrat in cursa pentru premiul Nobel pentru economie

Ziarul de Vrancea
3 oct 2009 672 vizualizări
Potrivit predictiilor facute de analiza Thomas Reuters, primii posibili laureati in economie sint Ernst Fehr, de la Universitatea din Zurich si Matthew J. Rabin de la Universitatea din Berkeley

Saptamina viitoare vor fi anuntati laureatii Nobel pentru economie, iar predictiile indica faptul ca printre cei cotati cu sanse ii regasim pe cei ai caror preocupari vizeaza economiile behavioriste, dar si spre politicile monetare, intr-un an in care capitalismul insusi este pus la indoiala. Potrivit predictiilor facute de analiza Thomas Reuters, primii posibili laureati in economie sint Ernst Fehr, profesor si director al Institutului de Cercetari Empirice in Economie la Universitatea din Zurich si Matthew J. Rabin, de la departamentul de economie de la Universitatea din Berkeley, pentru contributiile lor in domeniul economiei behavioriste, incluzind aici probleme ca preferinte de consum, cooperare si echitate. Fehr, unul dintre cei mai cunoscuti economisti, este constant preocupat de teme ca echitatea si reciprocitatea sociala, dar este cunoscut si pentru contributiile la neuroeconomie, care dezvolta domeniile finantelor behavioriste si al economiilor experimentale. William D. Nordhaus, de la Universitatea Yale si Martin L. Weitzman, de la Harvard University sint cotati cu sanse la Nobelul pentru economie, pentru cercetarile facute in economiile ambientale, abordind in special schimbarile climatice. Traditionala analiza cost-beneficiu aplicata de acestia vizeaza reducerea incalzirii globale versus beneficiile incetinirii schimbarilor climatice. John B. Taylor, precum si Jordi Gali, director al Centrului pentru Cercetarea Economiilor Internationale de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, alaturi de Mark L. Gertler de la Universitatea din New York sint cotati de Thomas Reuters pentru cercetarile asupra politicilor monetare. Jordi Gali este unul dintre reprezentantii macroeconomiei care se inspira din teoria lui Keynes, unul dintre promotorii regulilor in politica monetara. Metodologia utilizata de Thomson Reuters in predictiile pentru Nobel consta in corelarea unei statistici privind referirile din literatura de specialitate la teoriile cercetatorilor cu importanta descoperirilor facute de fiecare om de stiinta. Premiile Nobel se acorda din 1901, pentru fizica, chimie, psihologie sau medicina, literatura si pace. Luni, 5 octombrie, Academia Suedeza va anunta laureatul Nobel pentru fizica. In 2008, laureatul Nobel pentru economie a fost Paul Krugman, de la Universitatea Princeton, acesta fiind recompensat pentru "modelele de comert si localizarea activitatii economice". Krugman a pus la punct o noua teorie a comertului international,ce integreaza analizele disparate referitoare la schimburile comerciale si geografia economica. Intre prima sa editie, in 1969, si 2007, 40 cetateni americani au luat premiul Nobel pentru economie, dintr-un total de 58 laureati, adica 69%. Laureatii vor primi personal premiul de la regele Suediei la 10 decembrie - o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,03 milioane de euro).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.