Național

Guvernul s-a injumatatit: ministrii PDL au preluat portofoliile de la PSD

Ziarul de Vrancea
2 oct 2009 781 vizualizări
Cei noua ministri social-democrati au demisionat ieri si, pentru a nu ajunge la mina Parlamentului, premierul a impartit ministerele celor din PDL n presa straina noteaza ca destramarea coalitiei guvernamentale creste riscul ca Romănia sa nu mai poata îndeplini criteriile impuse de FMI

"Criza in Romania, dupa demisia social-democratilor din guvern", titreaza agentia France-Presse anuntind ca s-a rupt coalitia dintre social-democrati si liberal-democrati de la Bucuresti, ceea ce "lasa tara in incertitudine cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie". Criza intervine in conditiile in care aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori este in recesiune de mai multe luni, dupa ani de crestere economica puternica, explica AFP.

Analistii politici preziceau totusi de mai multe saptamini sfirsitul coalitiei formate in decembrie 2008 intre cele doua partide aflate la putere, inamici politici de lunga durata, fiecare vrind sa-si apere propriul candidat la alegerile prezidentiale.


Joia demisiilor


Ieri, toti ministrii PSD, inclusiv seful diplomatiei Cristian Diaconescu, si-au prezentat demisia pentru a protesta fata de demiterea lui Dan Nica, ministru de Interne si vicepremier. AFP noteaza ca presedintele PSD, Mircea Geoana, care vizeaza functia de presedinte al Romaniei, l-a invinovatit pe presedintele Traian Basescu pentru aceasta "criza politica ce se suprapune peste o criza economica si una sociala".

Wall Street Journal scrie ca destramarea coalitiei nu va afecta doar cele noua ministere conduse de membri ai PSD. Sute de membri ai formatiunii isi vor pierde locurile si functiile din ministere si din administratia locala din Romania, remarca publicatia.

Agentia de stiri Bloomberg anunta, de asemenea, plecarea ministrilor din Partidul Social Democrat din coalitia aflata la guvernare, mentionind ca este amenintata stabilitatea politica a unuia dintre cele mai sarace state membre UE.


Ministri cu cite doua portofolii


Premierul democrat-liberal Emil Boc avea la dispozitie doua solutii: numirea unor ministri interimari pentru o durata maxima de 45 de zile sau inlocuirea celor noua demisionari cu oameni care au sprijinul altor partide. In aceasta ultima situatie, PDL putea tinti sprijinul UDMR, in prezent aflata in opozitie, insa guvernul alcatuit astfel, a carui componenta politica se schimba, va trebui sa fie aprobat de Parlament.

Aseara, la inchiderea editiei, Emil Boc a anuntat dublarea normei ministrilor PDL, el insusi asumindu-si portofoliul Educatiei. De altfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, anuntase deja ca PDL isi va asuma continuitatea guvernarii. Potrivit Constitutiei, o dizolvare a Parlamentului, urmata de alegeri legislative anticipate, nu este posibila in ultimele sase luni ale mandatului prezidential.


Guvern "calcat" de autocare


Divortul dintre cele doua partide se conturase clar inca de luni, cind premierul anuntase revocarea ministrului de Interne, pentru ca acesta din urma acuzase voalat PDL ca a inchiriat autocare in ziua alegerilor prezidentiale pentru a transporta alegatori de la un birou la altul, o forma de vot multiplu practicata in ultimii ani in Romania, dupa cum precizeaza AFP. Presedintele Basescu declara aseara ca ministrul Nica s-a inselat si a presupus ca a fost gresit informat de un subordonat din minister. Premierul Boc i-a reprosat, la rindul sau, ministrului o crestere puternica a delincventei. Pe parcursul a patru zile, cele doua partide s-au invinovatit reciproc ca sint responsabile pentru "o grava criza politica".

Traian Basescu, pe care adversarii il acuza de manipulare in vederea obtinerii unui al doilea mandat prezidential, chiar daca nu si-a anuntat candidatura, a incercat sa readuca partile in jurul mesei propunind numirea unei personalitati neutre sau din opozitie ca ministru de Interne. PSD a respins aceste propuneri.


Probleme financiare


Agentia de stiri Reuters atrage atentia ca ruperea guvernului creste riscul ca tara sa nu mai poata indeplini criteriile impuse de FMI pentru imprumutul de 20 de miliarde de euro facut. "Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar bineinteles ca trebuie sa vedem cum un guvern minoritar - daca la asta se va ajunge - poate continua sa respecte programul impus de FMI. Aceasta este cheia", a punctat Koon Chow, strateg la Barclays Capital. "Cel mai rau lucru posibil care se poate intimpla este ca urmatoarea transa de imprumut sa fie aminata cu citeva luni. Nu cred ca viitorul Guvern va abandona programul asumat", spune si Raffaella Tenconi de la Wood & Co din Praga.

Romania se afla intr-o recesiune profunda si este dependenta de imprumutul de la Fondul Monetar International pentru plata salariilor angajatilor din sectorul bugetar, mentioneaza si Associated Press, care reaminteste ca in ultimele saptamini au avut loc proteste si greve ale angajatilor din sectorul feroviar si ale magistratilor.


PNL depune motiune de cenzura


Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat ca PNL va initia si va depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Boc II, considerind ca, in urma revocarii ministrului Dan Nica si a retragerii din Guvern a ministrilor PSD, Guvernul a devenit "total nereprezentativ". "Cei din PSD vor trebui sa sustina motiunea noastra de cenzura, pentru ca vor trebui sa inteleaga ca jocul Geoana-Hrebenciuc, dus de noua luni de zile, in dauna Romaniei, in interesul politicianist al celor din PSD a esuat si, in acest moment, daca cei din PSD inteleg ca totusi in joc este soarta Romaniei vor trebui sa sustina motiunea noastra de cenzura, asa cum nu au facut-o atunci cind a fost vorba de asumarea legilor aberante, asumarea Legii unice de salarizare a lui Emil Boc acum o saptamina sau cind a fost vorba de motiunea de cenzura introdusa in legatura cu impozitul forfetar sau cu ordonantele politizarii", a spus Antonescu. El a mai spus ca, daca motiunea va trece, "Traian Basescu va trebui sa accepte dupa aceea un guvern de tehnicieni".


Geoana invita Guvernul in Parlament


Presedintele PSD Mircea Geoana a fost de parere ca, din punctul de vedere al social-democratilor, compozitia guvernamentala se schimba prin iesirea partidului de la guvernare, astfel ca Parlamentul trebuie sa fie cel care sa transeze soarta Executivului, neacceptind varianta interimatului. "Faptul ca te-ai putea juca cu un interimat de 45 de zile si practic sa ai o guvernare atit de schioapa e pur si simplu ridicol. Daca cei de la PDL si Basescu aleg aceasta formula, este o formula proasta din toate punctele de vedere, ride lumea pe strada - chiar sint specialisti la toate? De aceea cred ca Parlamentul va avea un rol important in zilele si saptaminile urmatoare", a precizat Geoana.

De altfel, intrebat si despre o eventuala motiune de cenzura anuntata de PNL, Geoana a comentat doar ca "in mod clar Parlamentul devine locul decisiv" pentru transarea sortii Guvernului si ca social-democratii au o strategie in Legislativ, dar este prea devreme pentru a o dezvalui.

In locul unui Guvern interimar, prin care Romania s-ar face de ris in fata Europei si in fata propriilor cetateni, Geoana a declarat ca este de preferat un Guvern tehnocrat, cu un premier independent.



UDMR nu intra in Guvern inainte de prezidentiale


Liderul UDMR Marko Bela a declarat ca in mod "categoric" Uniunea nu va intra la guvernare inainte de alegerile prezidentiale, ca a comunicat aceasta decizie reprezentantilor PDL, dar ca este posibila o sustinere parlamentara a unui Guvern PDL si asteapta negocieri in acest sens. Marko a precizat ca discutiile cu PDL le-a avut zilele trecute, dar ca Uniunea nu-si schimba decizia. întrebat daca UDMR va sustine un Guvern PDL, Marko Bela a raspuns: "N-am exclus aceasta varianta, dar inca n-am avut negocieri. E nevoie de consultari intre toate partidele".


Componenta noului Cabinet


Premierul Emil Boc se va ocupa si de Educatie, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, va fi interimar la Munca, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, la Agricultura. Lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, ii revine sarcina sa se ocupe interimar de Sanatate, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, este interimar la Externe, Elena Udrea, ministrul Turismului, este interimar la Ministerul Mediului, Sorina Placinta, ministrul Tineretului si Sportului, la Ministerul pentru relatia cu Parlamentul, iar Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor, la Ministerul pentru IMM-uri. Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale, a fost desemnat deja de presedintele Basescu vicepremier si ministru de Interne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.