Național

Privatizarea unei revolutii

Ziarul de Vrancea
4 aug 2005 659 vizualizări
Fiul lui Viktor Iuscenko, cunoscut pentru stilul sau de viata extravagant, detine drepturile de autor pentru toate suvenirurile legate de "revolutia portocalie". Andriy Iuscenko a facut o avere impresionanta din vinzarea sticlelor cu "aer din Piata Independentei din Kiev", tricouri, fulare si cani portocalii.

Fiul binecunoscutului presedinte ucrainean Viktor Iuscenko, Andriy, a incercat sa vada cit de valoroasa poate fi semnificatia unei revolutii. Iar intuitia sa de afacerist i-a asigurat un trai opulent de pe urma vinzarii la propriu a revolutiei a carei erou a fost tatal sau. Andriy Iuscenko este, de altfel, cunoscut pentru inclinatiile catre lux, el fiind subiectul mai multor scandaluri la Kiev. Ultimul scandal a izbucnit dupa ce opinia publica a realizat ca Andriy, student de 19 ani, duce o viata care depaseste cu mult mijloacele sale materiale. Intr-o incercare de a pune capat speculatiilor cu privire la originea averii sale, un inalt responsabil ucrainean nu a reusit decit sa puna gaz pe foc, dezvaluind faptul ca Andriy beneficiaza de sumele provenite din vinzarea suvenirurilor "revolutiei portocalii". Analistii apreciaza ca, in prezent, comertul cu suveniruri - tricouri, fulare, cani si chiar sticle cu "aer din Piata Independentei din Kiev" - aduce venituri de milioane de dolari. "Andriy Iuscenko detine drepturile de autor pentru toate marcile revolutiei portocalii", a declarat directorul-adjunct al administratiei fiscale, Mykola Katerinciuck, intr-un raspuns adresat "celor care incearca sa calculeze veniturile" fiului presedintelui ucrainean. Katerinciuc a precizat ca i-a predat personal aceste drepturi lui Andriy la sfirsitul anului 2004, el detinindu-le in calitate de sef de campanie al actualului sef al statului.


Tatal revolutionar este de acord cu afacerea fiului

Presedintia de la Kiev a confirmat inregistrarea pe numele familiei Iuscenko a drepturilor de autor pentru aceste marci. Purtatorul de cuvint al presedintiei, Irina Gherascenko, a declarat ca inregistrarea drepturilor de autor pentru aceste marci - inclusiv logo-ul "Tak! Iuscenko!" (Da! Iuscenko!), unul dintre elementele-cheie ale campaniei prezidentiale - nu are scop lucrativ, ci si-a propus numai sa impiedice deturnarea sensului simbolurilor. Totusi, ea nu a putut explica de ce drepturile de autor, estimate la 100 de milioane de dolari, au fost inregistrate, dupa revolutie, pe numele lui Andriy. "Puterea si-a batut joc de ideea revolutiei portocalii. Au inceput sa converteasca ideea in devize", a declarat deputatul de opozitie Nestor Sufrici. Sociologul Irina Bekeskina, pina in prezent sustinatoare a noii puteri, a mers mai departe si l-a acuzat pe Andriy Iuscenko de "privatizarea revolutiei". Sutele de mii de ucraineni care au manifestat pentru a sustine victoria in algeri a lui Viktor Iuscenko "nu cautau profituri financiare" si "nu voiau decit o Ucraina cinstita si corecta", a adaugat Bekeskina, intr-un articol publicat de cotidianul Ukrainskaia Pravda. "Dar au existat si «genii financiare». De fapt, este genial de simplu: privatizarea marcilor politice ale revolutiei portocalii (...) Ajunge pentru a plati totul - restaurantele, cazinourile, apartamentele de lux", afirma ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.