Național

Coridoarele de transport europene ar putea aduce avantaje economice Romaniei

Ziarul de Vrancea
4 aug 2005 588 vizualizări
Presedintia austriaca a Uniunii Europene, care va incepe la 1 ianuarie 2006, va avea printre temele predilecte cea a realizarea coridoarelor de transport europene, dintre care trei au legatura cu interesele Romaniei, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu

Presedintia austriaca a Uniunii Europene, care va incepe la 1 ianuarie 2006, va avea printre temele predilecte cea a realizarea coridoarelor de transport europene, dintre care trei au legatura cu interesele Romaniei, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu. "Stim astazi ca viitoarea presedintie austriaca este interesata de coridoarele de transport si ca doreste sa repuna in functie ceea ce altadata parea un act utopic (...) Coridorul 4, 10 (dunarean) si 9 sint in legatura cu interesele economice ale Romaniei", a adaugat Ungureanu, precizind ca este nevoie de un pachet financiar care sa fie urgent pus in slujba acestui proiect. Pe de alta parte, un alt subiect care a atras atentia participantilor a fost revitalizarea initiativei de colaborare dunarene, "pe baza interesului comun economic determinat de prezenta geografica a fluviului", aceasta colaborare fiind un numitor comun al statelor riverane, "in egala masura afine obiectivului aderarii europene" a regiunii, a spus ministrul. Din aceasta perspectiva, exista trei mari domenii de interes pe care Romania si Austria urmeaza sa le dezvolte. Este vorba, conform lui Ungureanu, despre infrastructura - fluviala, portuara, feroviara si rutiera - turism si mediu, cel din urma fiind foarte important pentru Romania, care are astfel "inca un mod de a conecta Delta Dunarii la interesul european". Nu in ultimul rind, s-a discutat despre perspectivele europene ale statelor balcanice si despre felul in care dialogul dintre Bruxelles si capitalele europene "trebuie calibrat din perspectiva tempoului integrarii europene a Balcanilor". Potrivit ministrului, tarile din regiune, care se afla "in diferite etape de construire a legitimitatii europene", "accepta ca integrarea europeana este unul dintre mijloacele cele mai la indemina pentru a se reconecta la un mediu economic extrem de competitiv si apt sa le absoarba". In opinia ministrului, Romania "a marcat citeva puncte" la aceasta reuniune, mai ales in ceea ce priveste revitalizarea initiativei dunarene, traseele europene de transport si interesul manifestat de Austria fata de subiectele fierbinti ale regiunii, cum ar fi chestiunea kosovara, in legatura cu care Romania poate oferi "flux de informatii si expertiza".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.