Național

Jandarmii stau cu ochii pe Hadareni-Mures

Ziarul de Vrancea
4 aug 2005 638 vizualizări
Romanii din localitatea muresana sint indignati ca tiganii au primit despagubiri prea mari

Jandarmii mureseni sint nevoiti sa se deplaseze zilnic la Hadareni pentru a monitoriza situatia din zona unde au vut loc incidentele interetnice din 1993 si unde, potrivit sefului Gruparii Mobile de Jandarmi "Regele Ferdinand I" din Tirgu-Mures, colonelul Ioan Roman, "situatia mocneste latent".

Aceasta, dupa ce rromii care au fost victime in septembrie 1993 au obtinut, in 5 si 12 iulie, dreptul de a primi despagubiri in valoare totala de 500.000 de euro de la statul roman, care fusese actionat in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg.

Surse din rindul autoritatilor locale, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, afirma ca satenii din Hadareni sint nemultumiti si considera ca rromii au primit ca despagubiri sume mult prea mari.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, la jumatatea lunii iulie, ca cele sapte persoane care nu au ajuns la o intelegere amiabila cu statul roman in procesul incidentelor interetnice din 1993 din satul muresean Hadareni sa fie despagubite cu suma totala de 238.000 de euro. Astfel, cei sapte vor primi sume cuprinse intre 11.000 si 95.000 de euro cu titlu de daune materiale si morale, ei urmind sa intre in posesia banilor in termen de trei luni de la pronuntarea sentintei. La inceputul lui iulie, CEDO a dat o solutie partiala in acest caz, stabilind ca ceilalti cincisprezece din cei 25 de romi, care au dat in judecata statul roman la CEDO, sa primeasca despagubiri cuprinse intre aproape 11.000 si 28.000 de euro fiecare, valoarea totala fiind de 262.000 de euro. In 20-21 septembrie 1993, in urma conflictului spontan izbucnit intre rromi si localnici, in Hadareni, judetul Mures, au fost ucise patru persoane, iar 13 case au fost incendiate.

In dosarul pe civil ajuns la CEDO, calea dreptului intern a fost epuizata in 27 februarie 2004, o data cu sentinta data de Curtea de Apel Tirgu-Mures, care a acordat victimelor constituite in parti civile despagubiri. Astfel, 17 persoane au primit daune morale in valoare totala de 580 de milioane de lei. De asemenea, Curtea de Apel Tirgu-Mures a acordat despagubiri materiale pentru 19 persoane, in valoare totala de 1,3 miliarde de lei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut, in cursul lunii mai 2005, solutia data de Curtea de Apel Tirgu-Mures in acest dosar. Un alt proces in acest caz - de natura penala - a fost finalizat in noiembrie 1999 cu condamnarea la inchisoare pentru omor a cinci persoane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.