Național

Lista neagra a ministrului Macovei a trecut de CSM

Ziarul de Vrancea
4 aug 2005 585 vizualizări
CSM a avizat revocarea a cinci procurori si a acceptat doua cereri de pensionare si una pentru eliberare din functie. Macovei si-a argumentat actiunea de "decapitare" de la virful justitiei invocind lipsa de organizare, ineficienta si nefolosirea corespunzatoare a resurselor financiare de catre procurorii vizati

Consiliul Suprem al Magistraturii nu a pus probleme solicitarii venite din partea ministrului Justitiei, Monica Macovei, de revocare a mai multor procurori cu functii importante din juestitia romana. CSM a dat, ieri, cu majoritate de voturi, aviz pozitiv pentru revocarea din functie a cinci procurori cu functii de conducere din Parchetul National Anticoruptie si Parchetul instantei supreme, alte trei astfel de solicitari raminind fara obiect. In cazul PNA, CSM a admis propunerile de revocare pentru procurorul general adjunct Adrian Horia Miclescu, precum si pentru procurorii generali sefi de sectie Ion Panaitescu (Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savirsite de militari) si Vasile Draghici (Sectia de combatere a coruptiei). De la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost avizata revocarea procurorului sef de sectie Gheorghe Muscalu (Directia de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) si a adjunctului acestuia, Gratiana Petronela Daniela Isac. Plenul CSM a acceptat, tot ieri, cu unanimitate de voturi, cererile de pensionare formulate de procurorul general Ioan Amarie si de adjunctul Gheorghe Suhan. In cazul unui alt procuror pentru care ministrul ceruse revocarea - Alexandru Chiciu - Sectia pentru procurori a CSM a decis sa trimita presedintelui Traian Basescu cererea de eliberare din functia de procuror sef in cadrul PNA, solicitarea acestuia urmind noile prevederi legale. Potrivit prevederilor legislative incluse in legile privind reforma justitiei, procurorii generali sau adjuncti ai PNA si ai Parchetului instantei supreme vor putea fi revocati din functie de presedintele tarii, la propunerea - argumentata in detaliu - a ministrului Justitiei si cu avizul CSM. Ministrul Justitiei a argumentat ca activitatea eficienta de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate "este vitala pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana". "In acest context, inlocuirea unora dintre procurorii cu functii de conducere care si-au dovedit ineficienta a devenit o necesitate absoluta", explica MJ. Monica Macovei a prezentat, ieri, in fata membrilor Sectiei pentru procurori a CSM, motivele pentru care a propus de revocare din functie a fiecaruia dintre cei opt procurori vizati de aceasta solicitare. Procurorii "decapitati" au fost acuzati de lipsa de organizare, de ineficienta si de nefolosirea corespunzatoare a resurselor financiare.


PNA, la Parchetul Instantei Supreme

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, ieri, ca intentioneaza ca, pina la sfirsitul anului, sa treaca Parchetul National Anticoruptie (PNA) in cadrul Parchetului instantei supreme, cu pastrarea autonomiei totale si cu un procuror general autonom. Ministrul sustine ca trecerea PNA in cadrul Parchetului instantei supreme nu ar afecta nici autonomia activitatii si nici locul in care acestia isi vor desfasura activitatea, fiind vorba de fapt "doar de o schimbare de placuta". Toate eforturile trebuie concentrate pe activitatea PNA pentru ca acolo sa mearga treaba bine, a adaugat Macovei.

Strategia nationala anticoruptie si cea de reforma a sistemului judiciar pentru 2005-2007 - adoptate de Guvern in martie 2005 - prevad asigurarea unei pozitii de egalitate intre Parchetul National Anticoruptie si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). Pachetul privind reforma justitiei adoptat recent nu include o astfel de masura, care ar presupune modificarea legilor de organizare a PNA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.