Național

Rezervele de aur si valutare ale tarii au atins un nou record

Ziarul de Vrancea
2 sep 2009 756 vizualizări
Rezervele valutare au atins in august un nou virf istoric, de 27,743 mld. euro, dupa ce au urcat cu 417 mil. euro(1,5%) fata de iulie, dupa cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST a FMI, in valoare de 1,19 mld. dolari si emisiunea de obligatiuni in valuta pe piata interna.

In iulie, rezervele valutare au crescut cu 860 milioane euro (3,25%), pina la 27,326 miliarde euro, reprezentind nivelul maxim de pina atunci, dupa virful atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. Cresterea din iulie a rezervelor s-a justificat prin intrarea primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, si a imprumutului de tip club loan al Finantelor de la bancile comerciale, de peste 1 miliarde de euro. In august, intrarile au insumat 2,4 miliarde euro, reprezentind "modificarea structurii rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST efectuata de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv din emisiunea de obigatiuni pe piata interna), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat marti de BNR. Vineri, 28 august, FMI a alocat Romaniei Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 1,19 mld. dolari, urmind ca pe 9 septembrie sa puna la dispozitie alte 227 mil. dolari printr-o alocare speciala. Totodata, iesirile din august au fost de 1,98 miliarde euro, reprezentind "modificarea nivelului rezervelor minime in valuta ca urmare a deciziei de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 30% de la 35% incepind cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009, plati de rate si dobinzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele". Suma pusa la dispozitia bancilor prin scaderea RMO in valuta la 30% este de circa 1,2 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in august cu 1,4%, respectiv 410 milioane euro, pina la 29,95 miliarde euro, de la 29,54 miliarde euro la finalul lui iulie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.